Václav Souček: Jiný kraj

Ján Kuciak, ročník devadesát, slovenský novinář, byl zavražděn, spolu s ním i jeho snoubenka. Po demonstracích málem padla slovenská vláda, vyšetřování pokračuje, protože nic jiného nezbývá. Ján Kuciak dostane posmrtně německou mediální cenu a vyjde o něm kniha. 

V prostorách instanbulského konzulátu přišel o život dosud neznámým způsobem téměř šedesátiletý novinář Džamál Chášukdží, podle prvních zpráv neohrožený bojovník za svobodu slova v arabském světě. Po měsíci prosákly zprávy poněkud jiné - před lety prý býval aktivistou Muslimského bratrstva a jedna ruka s Usámou bin Ládinem. Synové Chášukdžího se - zatím marně - domáhají jeho tělesných ostatků.

Špatně se o tom píše a ještě hůř se o tom mluví: Slovensko máme za rohem, a ani čeští investigativní žurnalisté nemají na růžích ustláno. A Turecko je členem NATO.

Tak člověk pátrá v paměti a vzpomíná, co by tomu asi řekli ti moudří, kteří neměli o globálním světě ani ponětí, protože znali jen to, co stihli pěšky, na kole, a vlakem. Soused, který k nám chodil jednou za měsíc připravit o život králíka na pekáč, by pravil úsečně, jak míval v povaze: „Jiný kraj, jiný brav".

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio