Václav Souček: Jedno kolo

V jednom kole - a to v prvním - zvítězil Vladimír Putin v ruských prezidentských volbách. Výsledek byl předvídatelný, šlo jen o procenta. Jen bloud by vsadil na jiného kandidáta, hlasy 55 milionů oprávněných voličů představují mandát, v demokratických volbách nevídaný. 

Představa silného vůdce v čele mocného Ruska je od dob Čechova stále táž; Pánbůh vysoko, Moskva daleko, bylo tak a bude.

V šedesátých letech vyprávěl účastník zájezdu na Kavkaz, jak sjížděli do jedné z údolních osad strmou strání po štěrku, pod sebou každý nafasovanou oslí kůži. V jediném zděném baráčku s dřevěnou podlahou sídlil Selsovět, ale místní lidé turisty upřímně uvítali a uhostili vším, co měli. Fotografiím břízolitových stavení z Čech moc nechtěli věřit, ale loučili se s návštěvou se slovy „Ničevó, vsjo búdět.“

Dávno tomu - ale ne zas tak dlouho.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.