Václav Souček: Jak to chodí

Nedávno zesnulý básník Pavel Šrut končíval své fejetony obligátním konstatováním: tak to chodí. 

Televizní strávník, jenž byl nucen o květnovém víkendu dva dny abstinovat bez televizních programů, bez rozhlasu a denního tisku, v pondělí ráno nahonem shání souborné zprávy z dostupných médií, aby během dvaceti minut zjistil, že o nic světoborného nepřišel. KLDR oznamuje, že ruší vývoj jaderných zbraní, americký prezident ruší jiné záležitosti, naše politika ruší vzájemné dohody, aby nastolila nové, stejně snadno zrušitelné.

Jenže ještě týž den je situace ve světě zcela jiná; středobodem konfliktů se stává Jeruzalém, v Gaze jsou desítky mrtvých a raněných.

pivo

A tak televizní strávník usedne s hlavou v dlaních, aby vzpomněl, co mu v oněch dnech televizní abstinence vyprávěli příbuzní: navštívili v teplý májový podvečer vesnickou hospůdku a žasli; v naprostém tichu tam sedělo šest chlapů, pili pivo, a soustředěně sledovali - večerníček.

Hleďte, jak to také chodí, napsal by Pavel Šrut.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.