Václav Souček: Investice

Šťastné a veselé Vánoce jsou takový malým zázrakem, chvílemi smíření s objektivní skutečností, i když ta není právě nejlepší. Nadto jim obvykle předchází nákupní kvapík, porovnatelný jen s novoročními slevami. 

Ale něco nad našimi hlavami o Vánocích zvládá chvat a nespokojenost nad realitou. Tak se i naši zákonodárci uskrovnili v nárokovaném navýšení mzdy a nemusí o ně 28. prosince tvrdě zápolit v poslaneckých lavicích.

Žahavým tématem diskuzí a rozprav se tak stal zákonitě státní rozpočet; opozice si na něm pojezdila, vyjma lukrativních výdajů na obranu nenechala nit suchou. Výtky budou slyšet ještě pár pátků, plánovaný schodek se zajídá, obědy pro všechny školáky, slevy na jízdném pro studenty a důchodce, „nesystémová a přestřelená“ valorizace penzí se rovněž pravicovým karatelům nelíbí.

peníze

Kritizovány jsou nízké výdaje na vědu a výzkum a investice.

Investice bývají ovšem velmi různorodé, od pobídky zahraničním subjektům až po gigantické a prakticky nekontrolovatelné finance do dopravní infrastruktury.

A jen tak na okraj – „mandatorní výdaje “, tedy investice do oblasti sociálního klidu nejsou pro život současné české společnosti vůbec marné.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.