Václav Souček: Historická paměť

Pozvánka na vzpomínkovou akci se týká plk. Pravomila Rajchla, bojovníka proti totalitě, nositele Řádu Bílého lva. Zemřel bohužel již před šestnácti lety, nepříliš spokojen s porevolučním vývojem. 

V demokratických pořádcích není o bílá místa a černé díry nouze, univerzální obrannou recepturu nasadit nelze, protože neexistuje. Nevyhovuje-li vítěz voleb, nevyhovuje ani volební systém; nezesiluje však brblání voličů, nýbrž stranických buněk.

I to referendum - řeklo by se, že spásné - lze použít (při vhodném použití mediálních prostředků) k dosažení žádaného cíle, neboť proporcionální finance získané ve volbách jsou pro pokladnu parlamentní partaje neobyčejně zajímavé.

Může se ovšem stát, že v procesu maximalizace zisků se najdou bílá místa, či černé díry, odvody neuvěřitelných financí prováděcím agenturám, o něž se začnou čiperně zajímat jiná dotěrná média. Pak je třeba bít na poplach a ryčným hlasem zisky z voleb tvrdě hájit, neboť nejde jen o peníze, ale i o vlivy.

Pokud vám taková story něco připomíná, nejde o podobnost čistě náhodnou.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.