Václav Souček: Elektorát

Dovolme si ještě jednu drobnou zmínku o nedávném sněmování tradiční české levicové strany. 

Elektorátem sociální demokracie nazývají média množinu voličů, kteří se ocitli v důsledku nepřízně osudu mezi ekonomicky slabšími občany. To navzdory své snaze, či úsilí. Je zvykem počítat mezi ně starodůchodce s nízkou penzí, lidi se zdravotním postižením, matky samoživitelky, bezdomovce.

Dobrat se statisticky přesnějšího čísla je obtížné, protože táž množina obnáší podskupinu, lidovým jazykem nazvanou „nemakačenkové“.

41.sjezd ČSSD v Hradci Králové

Sociální demokracie se může jen těžko za zájmy této, stěží definovatelné části stavět, natož vehementně brát, neboť pravicové protistrany mají po ruce pravdivé a pádné argumenty.

Proč o tom těchto pár slov? Kdyby uměla sociální demokracie jednoznačně oslovit svým uskutečnitelným programem zmíněný elektorát, čítající zhruba tři a půl milionu hlasů, mohla by se v možném volebním výsledku cítit jako ta Popelka na plese.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.