Václav Souček: Do omrzení

Chleba se jako každodenní potravina neomrzí. Jenže bochníky, krajíce a drobty pečiva, jež mediální prostředí permanentně servíruje jako přílohu k rozmíškám mezi premiérem a prezidentem se už lidu obecnému zajídají. Není totiž dne, aby se neobjevily komentáře a podotýkání o tom, co kdo z politiků a politologů řekl na čí adresu, a hlavně, co si o tom máte myslet.

Myslet, to prosím ano; ale ne, co si myslet m á t e , nýbrž co si o tom myslet m ů ž e t e – a to je sakramentský rozdíl.
Ono od břitkých úsudků je nebezpečně blízko k ostrým soudům – a pak se nemůžete divit, že se na scéně objeví někdo, kdo se cítí oprávněn vynést ortel. Nemůže se neobjevit ani pravý opak, jako například otrocky zinscenovaná „beseda pana prezidenta se studenty“ ve Valtické vinařské škole; svobodomyslní študáci z listopadu 89 se museli při té podívané prohýbat smíchy.
Humor je ostatně jeden z přijatelných způsobů reflexe blbosti. Té vlastní nevyjímaje.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.