Václav Souček: Co s tím býlím

Názorů, jak se rázně vypořádat s Islámským státem, najdete nepřeberně. Potíž je v tom, že žádný z těch návodů se netýká příčin zlobné nenávisti džihádu. Letecká a pozemní vojenská ofenziva může na hlavu zničit centrum, nebo setnout tři hlavy sedmihlavé sani, ale nezabrání zmnožení zhoubných metastáz.

Jestliže je islám jako učení většinově mírumilovný, neměli by být lidé jeho víry mlčící většinou; jenže s rozpačitě mlčící, bezradnou většinou je potíž i v našem, většinově ateistickém středoevropském prostoru, zatímco o falešné proroky není nouze nikde. Vykořenit zlo, to ano, správně – ale s rozmyslem. Jak praví ona píseň: nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní…
Miroslav Horníček ze slovutné společnosti ekvilibristiky ducha nechť promine, že pro vznesené varování je jako příměru opakovaně použito jeho průzračného filozofického salta:
„Neumíme-li v zahradě rozpoznat, co je plevel, vytrháme všechno. Co vyroste znova, je plevel.“

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.