Václav Souček: Co je po jméně

Inu ano, momentálně máme jiné starosti. Ale stojí za zmínku, že část obyvatelstva České republiky má od rozdělení společného státu jistý problém; ještě stále se jí zajídá jednoslovné „Česko“, nebo „Čechia“, jak je doporučují  jazykozpytci. Okolní svět se o drobné jazykové odchylky příliš nezajímá, a tak si nás plete s Čečnou, případně s Čečenskem.

Divte se, ale nejsme v takové drobné lapálii sami. Můžete se dočíst, že Makedonie je zatím v OSN oficiálně nazývána „Bývalou jugoslávskou republikou Makedonií“ a zásadní spor se sousedícím Řeckem o název „Makedonie“ by měl být vyřešen do poloviny tohoto roku.

Čím vším je cítit pěna dní na Balkáně, kde každý druhý, třetí, má po ruce flintu, je na pováženou; a tak našinec s jistou úlevou vzpomíná na doby, kdy se dělení Československa obešlo jen s pošťuchováním a špičkováním rybářů na obou březích řeky Moravy o vysezená a zakrmená místa.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.