V Trutnově skončilo testování nového systému svážení komunálního odpadu. Výsledky předčily očekávání

25. leden 2024 08:58

Díky systému třídění door-to-door snížil Trutnov objem směsného komunálního odpadu. Město tento systém testovalo v několika vybraných lokalitách, kde lidé dostali nádoby na různé druhy odpadu. Jaké jsou výsledky po ročním testování, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Podle trutnovské radnice jsou výsledky velmi pozitivní. Množství směsného odpadu se totiž oproti roku 2020 snížilo o 330 tun. Lidé ve vybraných lokalitách, kde tento pilotní projekt probíhal a pokračuje dál, roztřídili o 37 procent papíru více, o jednu třetinu víc plastů a o 15 procent více bioodpadu. To pro představu znamená 176 tun.

Čtěte také

Kolik domácností je do projektu v Trutnově zapojených?
Od 1. ledna loňského roku se nejprve do projektu zapojilo zhruba 2 000 rodinných domků a část bytových domů. Každá nemovitost obdržela zdarma nádoby na jednotlivé tříděné suroviny, tedy na plast, papír, sklo a bioodpad. Tomu potom také radnice přizpůsobila frekvenci svozu odpadů.

Takže pracovníci technických služeb každý týden sváží jinou surovinu. Dvakrát do měsíce je to směsný odpad a bioodpad. A potom jednou za měsíc papír a plasty. Od září loňského roku se potom následně do pilotního projektu zapojilo první trutnovské sídliště a to Šestidomí.

To představovalo zhruba 540 domácností. Každá z nich obdržela od města tašky na třídění odpadu a jak je vidět, tak opravdu velká část obyvatel poctivě svůj odpad třídí.

Čtěte také

Bude tedy radnice osvědčený systém rozšiřovat i do dalších lokalit v Trutnově?
Ano, potvrdili mi to zástupci vedení města. Konkrétně ta cesta nyní povede k bytovým domům a na sídliště v Náchodské ulici. V následujících týdnech pracovníci městského úřadu vyzvou předsedy jednotlivých bytových družstev a také vlastníky domů, aby se do systému třídění odpadů door-to-door zapojili.

Město nyní už také doobjednalo další popelnice na plast, papír, sklo a bioodpad. A také tašky pro domácnosti na ukládání tříděného odpadu. Díky onomu snížení množství směsného odpadu se Trutnovu podařilo nejen ušetřit peníze, ale především množství odpadu, které se ukládá na skládku.

Spustit audio

Související