V pondělí usedne do lavic polovina žáků II. stupně základních školách v kraji. Jak se připravují?

1. květen 2021

Část žáků II. stupňů základních škol usedne v pondělí opět do lavic. Ředitelé a učitelé se na jejich návrat připravují. Žáky, stejně jako ty na I. stupni, čeká dvakrát týdně testování. Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Podařilo se ti zjistit, jak to v pondělí bude ve školách vypadat? Jak to chtějí ředitelé organizačně a hlavně personálně zvládnout?

Mluvila jsem s řediteli několika základních škol na Trutnovsku a ti se většinou shodují v tom, že testování bude náročné a zabere část výuky.

Čtěte také

Navíc se na většině škol bude testovat jinými testy než dosud. A podle ředitelů škol je manipulace s novými sadami náročnější. Zároveň ale spoléhají na to, že na žáci na II. stupni už jsou starší a vše by měli bez problémů zvládnout.

Učitelé jednotlivých tříd se v pondělí otestují brzy ráno. Potom dostanou přidělený počet testů podle konkrétního počtu žáků a následně se bude každá třída za pomoci učitele a asistenta testovat v samostatné místnosti.

Na školách bude v podstatě polovina dětí, druhá zůstává na distanční výuce. Jak se dá zamezit tomu, aby se děti nepotkávaly?

Do většiny škol se na II. stupeň na prezenční výuky vrací zejména šesťáci a osmáci. V dalším týdnu potom teprve sedmáci a deváťáci. Každá skupina dětí bude vždy oddělena od ostatních ročníků.

Čtěte také

Do školní jídelny budou žáci chodit postupně jako dosud. A u každého stolu bude nadále omezen počet strávníků. Samozřejmostí je vždy také dezinfekce.

Co se týče školních družin, tak na každé základní škole je to jinak. Například na jedné z největších vrchlabských škol je družina pro prvňáky, druháky a třeťáky oddělena po třídách. Vypadá to tak, že děti zůstávají ve svých učebnách a učitelky za nimi přichází.

Jak to vypadá se zásobami antigenních testů ve školách?

Velká část základních škol na Trutnovsku má testy pouze na příští týden. Pak už jim ve většině případů budou chybět. Nutno říct, že na druhém stupni se budou žáci testovat dvakrát týdně a od pondělí žáci na prvním stupni pouze jednou.

Ředitelé škol ale očekávají, že co nejdříve dostanou informaci i další brzké dodávce testů. Že by si školy měly testy objednávat a shánět, obzvláště ty větší, kam chodí třeba 500 až 600 dětí, to si ředitelé prý vůbec nedovedou představit.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.