V lesích přibývá krádeží dřeva. Zloděje ale stále častěji pomůžou odhalit moderní fotopasti

14. únor 2023 08:21

Pracovníci Státního podniku Lesy ČR se v poslední sobě stále častěji setkávají s krádežemi dřeva. Nejhorší situace je podle nich na severu Čech, problémy ale evidují lesníci po celé republice. U skládek dříví se tak stále častěji objevují fotopasti, které díky moderním technologiím na pohyb kolem zpracovaného dřeva okamžitě upozorní. 

Čtěte také

Jsem v lese nedaleko od Vlčkovic v Podkrkonoší na Trutnovsku. Kousek odtud pracuje harvestor, tedy stroj na zpracování dřeva. Stojím u několika skládek dřeva, připraveného k odvozu.

A právě tady bude revírník Roman Rybka instalovat jednu z fotopastí. „Půjdeme po odvozní cestě a budeme se snažit vytipovat nějaké místo, kde bude fotopast co nejméně vidět.“

Zpracovaného dřeva je kolem nás opravdu hodně. „Takových 250 kubíků dřeva je tady uskladněno určitě. To by byla velká škoda, o tohle přijít.

Ušli jsme asi 100 metrů a to správné místo pro umístění fotopasti jsme našli. „Musíme to jen maličko poupravit, odlomíme některé větvičky, aby fotopast snímala celou cestu. Veškerý odjezd od skládek dřeva, říká Roman Rybka.

Čtěte také

Moderní fotopast vypadá jako větší plochá baterie s anténkou. Její upevnění na kmen stromu zabere pouze několik desítek vteřin. „Kdyby byla teplota víc nad nulou, tak by to bylo samozřejmě lepší.

Snímky ze starších fotopastí je nutné vyzvednout osobně přímo na místě, jsou nahrané na SD kartě, tahle fotopast je modernější a umožňuje téměř v přímém přenosu sledovat případnou krádež dřeva. „Ano, tato fotopast funguje na bázi SIM karty. Kdy ihned po vyfocení odesílá fotografie na požadovaný e-mail, který si tam nastavíme. Tedy hned vidíme, jaký je na místě pohyb a co se tam vlastně děje, vysvětluje Roman Rybka.

Na tomto místě v lese nedaleko Vlčkovic v Podkrkonoší zůstane fotopast umístěna do té doby, než bude všechno vytěžené dřevo odvezeno pryč. To může trvat i několik týdnů.

Spustit audio

Související