V Královéhradeckém kraji je vyhlášena chřipková epidemie. Hradecká nemocnice omezila návštěvy

3. únor 2020 09:48

V Královéhradeckém kraji opět stoupl počet lidí s respiračním onemocněním a chřipkou. V pátek hygienici vyhlásili plošnou epidemii. Fakultní nemocnice v Hradci Králové už omezila návštěvy na některých odděleních. 

„Teď jsme tady na plicní klinice a před sebou vidíme ceduli upozorňující na zákaz návštěv," říká vedoucí oddělení hygieny královéhradecké fakultní nemocnice Lenka Hobzová.

Opatření bude platné do odvolání

Úplný zákaz návštěv bude na celé 4. interní klinice, Plicní klinice a Klinice infekčních nemocí FN HK a také na 3. interní klinice - odděleních A, JIP A + B a na odděleních s hospitalizovanými novorozenci Porodnicko gynekologické kliniky FN HK.

Omezení se týká například i celé 4. interní kliniky. Tam, kde jsou návštěvy stále povolené, musí mít lidé roušku. I tak ale může ošetřující lékař návštěvu kdykoli zakázat.
„Návštěva může nakazit pacienty, může nakazit i nemocniční personál. V podstatě tím podpořit šíření chřipky nebo respiračních nemocí na oddělení nebo na klinice. A to by mohlo způsobit vážné zdravotní komplikace u hospitalizovaných pacientů."

Spalničky v Českém rozhlase Pardubice

Počet nemocných tento týden opět stoupl. Potvrzuje to mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí
„Aktuálně evidujeme v Královéhradeckém kraji celkem 1 670 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce nemocných máme momentálně na Hradecku, naopak nejméně na Náchodsku. Aktuální situaci hodnotíme jako plošnou epidemii akutních respiračních onemocnění chřipkového původu."

Podle lékařů je dobré dodržovat základní hygienická pravidla

„Nevyhledávat přelidněná místa, což se těžko dodržuje v plesové sezóně. Ale můžete dodržovat taková režimová opatření, jako je dostatek vitamínů, dostatek spánku, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Velice důležité je, aby osoby, které se necítí dobře a pociťují nějaké příznaky nemoci, pokud možno zůstaly doma a nemoc vyležely," dodává vedoucí oddělení hygieny hradecké fakultní nemocnice Lenka Hobzová.

Zákaz návštěv vybraných oddělení tu bude platit až do odvolání. Podle informací zdravotnického holdingu se v ostatních nemocnicích v Královéhradeckém kraji zatím žádná omezení nechystají.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související