V Hradci Králové začaly taneční kurzy pro mládež. I těch se týkají některá hygienická opatření

17. září 2020 08:45

Od září začaly v Hradci Králové taneční pro mládež. Do nich se můžou přihlásit chlapci a dívky ze středních škol. Letošní kurzy jsou ale ve srovnání s minulými roky ovlivněné pandemií nového typu koronaviru. Podle nařízení Ministerstva zdravotnictví musí mít totiž část účastníků roušky.

„Přihlásila jsem se z popudu babičky a dědy. Ale také proto, že se naučím tančit na maturitní ples," říká účastnice tanečních v Hradci Králové Sára Drahorádová.

Čtěte také

Do tanečních kurzů se přihlásil i Filip Melichárek.
„Našel jsem si tady jednu partnerku a s ní teď pořád tančím. Baví mě celkově ty tance, ale kdybych měl tančit s někým jiným, tak to bych se zbláznil."

Oba chodí do tanečních v královéhradeckém Adalbertinu jednou za týden. A to každý pátek od sedmi večer.

„Jedna taneční lekce trvá dvě hodiny. Máme výukovou část 60 minu, potom následuje 15 minut pauza a následuje druhý výuková část v délce 45 minut. Učíme vesměs všechny tance, které se dají potom použít ve společenském životě. Jsou to tance standardní, ať už je to klasika jako walz, valčík, tango nebo foxtrot. A také samozřejmě tance latinskoamerické, jako samba, cha-cha či jive. A jsou to i národně společenské tance jako česká polka," doplňuje taneční mistr Tomáš Chmel.

V Hradci Králové začaly taneční kurzy pro mládež. I těch se týkají některá hygienická opatření

Do kurzů se mu přihlásilo zhruba 46 párů. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví na jejich doprovod ale letos čekají mimořádná opatření. Důvodem je prevence šíření nového typu koronaviru.

Čtěte také

„Všichni, kteří přichází jako doprovod, včetně pořadatelů, roušku mít musí. Ale také tanečníci před vstupem na taneční parket. Nemusí ji mít taneční mistr, který také tančí, nemusí ji mít kapela, protože ta provozuje hudební dílo. A je to umělecký výkon, tudíž mají výjimku z onoho nového nařízení," dodává Tomáš Chmel.

Po třech tanečních lekcích bývá jedna prodloužená a na konec kurzu závěrečný věneček, kdy všechny dívky obléknou dlouhé bílé šaty.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související