V divadle J. K. Tyla v Červeném Kostelci skončila obnova malého sálu. Stála 10 milionů korun

29. leden 2020 10:03

Malý sál v divadle J. K. Tyla v Červeném Kostelci na Náchodsku je po kompletní obnově opět v provozu. Lidé ho uvidí poprvé dnes v podvečer. V malém předstihu si nový prostor prohlédla ve společnosti starosty města Rostislava Petráka ze sdružení Spoluobčané reportérka Jana Házová.

Vcházíme do předsálí malého sálu divadla J. K. Tyla v v Červeném Kostelci. Starosta Rostislav Petrák z TOP 09 se rozhlíží a kontroluje, jestli je vše řádně připraveno na dnešní slavnostní večer.
„Některé drobnosti jsme ještě samozřejmě museli odstraňovat. A určitě jsou ještě nějaké záležitosti, které bude třeba dotáhnout, až provoz ukáže. Ale myslím si, že jsme připraveni."

Co je tady všechno nového a jinak?

V předsálí vznikl prostor pro bar s občerstvením a kulatými stolečky.
„Samozřejmě ta změna je výrazná i dispozičně. Původně jsme měli takové návrhy řešení méně razantní, ale potom jsme to probírali a přišly podle mne dobré nápady, že bychom to měli udělat dispozičně jinak. Aby nebyla vystoupení rušena. Nakonec jsme rádi, že jsme se pustili do takové výraznější přestavby."

Čtěte také

Jdeme se podívat do samotného malého sálu, protože tam prochází a kontroluje všechny kouty Tomáš Šimek, vedoucí městského kulturního střediska.
„Malý sál je projektován jako multifunkční, to znamená že sem chceme dávat jak klasickou kulturu, tak bude samozřejmě sloužit i při představení dole na velkém sále."

„Můžeme nahlédnout i do zázemí sálu. Je spíš technického rázu. Za posuvnou stěnou máme ještě jednu místnost. Je to taková malá šatna nebo sklad, případně se dají posuvné stěny úplně odstranit a vznikne jeden velký prostor."

„Pódium se také dá rozebrat. Budeme ho stavět jen na různé kulturní programy," dodává Tomáš Šimek.

Divadlo J. K. Tyla v Červeném Kostelci
Základní kámen byl položen 3. srpna 1924. Při té příležitosti se hrála Prodaná nevěsta v přírodním areálu na Chrbech. Divadlo bylo slavnostně otevřeno 25. října 1925. Prvními hrami uvedenými na jevišti divadla byla Lucerna od Aloise Jiráska a Loupežník od Karla Čapka.

První představení v malém sále divadla J. K. Tyla v Červeném Kostelci na Náchodsku, které se bude konat dnes večer, je již vyprodáno. Další akcí bude koncert Doležalova kvarteta v pátek 31. ledna 2020.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související