V Červeném Kostelci v těchto dnech odborníci skenují ultrazvukem stromy. Chcete vědět proč?

22. říjen 2017

V Červeném Kostelci na Náchodsku v těchto dnech odborníci kontrolují pomocí moderní techniky kvalitu tří významných stromů. Ty stojí v katastru města už několik desítek let. K jednomu z nich se vypravila i naše reportérka Jana Házová.

S nezávislým místostarostou Červeného Kostelce Richardem Bergmanem jsme si udělali pěknou procházku na okraj města. Stojíme u Žižkova dubu.

„Žižkův dub je jeden ze stromů v Červeném Kostelci, který jsme chtěli detailněji prozkoumat a zjistit jeho stav," říká Richard Bergman.

Čtěte také

Je to jeden ze tří kontrolovaných stromů. Těch stromů je tady ale mnohem víc. Proč se jen tyto tři těší takové pozornosti?

„Ty tři stromy vyšly z návrhu Komise životního prostředí. Nejsou to památné stromy v Červeném Kostelci, ale jsou svou velikostí a rozměrem pro nás významné," vysvětluje Richard Bergman.

Dubové listy

A doplňuje podrobnosti průzkumu: „Říká se tomu průzkum tomografem. Dalo by se to přirovnat k ultrazvuku. My si necháme změřit tento strom, udělá se takový sken kmenu a kosterních větví. A zjistíme rozsah hniloby v případných dutinách toho stromu. Pak se následným výpočtem zjistí stabilita stromu, čili jak se na tom zdravotně."

Konkrétně u Žižkova dubu už jsou nějaké předběžné výsledky?

„Bohužel, ty výsledky zatím nejsou. Měli bychom je mít do konce října. Vidíme ale, že tady jsou nějaké houby, choroše. Tedy my přesně nevíme, jak to uvnitř stromu přesně vypadá. A chceme to zjistit. Díky tomuto skenování ultrazvukem to snad zjistíme," říká Richard Bergman.

Jaké další stromy prochází kontrolou?

„Jsou to ještě dvě lípy. Jedna je Na Skalce. Tam jsou patrné dutiny, které jsou pro ten strom špatné. Ale zase díky vitalitě stromu by mělo být snad možné jej zachovat a zachránit. Třetí strom je v Olešnici. Ze dvojice lip Karel a Zita, bohužel Karel nám již odešel, a chtěli bychom zjistit, jak je na tom Zita. Abychom tento strom nemuseli kácet a mohli jej zachránit, aby nám vydržel co nejdéle," dodává Richard Bergman.

autor: Jana Házová
Spustit audio