Už jste někdy lyžovali na biosjezdovce? Nenápadný kopec najdete nad obcí Martinice u Jilemnice

25. leden 2024 08:15

Žádná sněhová děla a tyče. Pouze přírodní sníh. To je biosjezdovka v Martinicích na Jilemnicku, kterou takto nazývají místní hasiči. Díky třicet let staré rolbě a mrazivým teplotám se podařilo kopec upravit. Nadšení jsou hlavně místní, ale zalyžovat si přijdou i lidé ze vzdálenějších míst. Ti navíc nevěřícně kroutí hlavou nad nízkými cenami permanentek. 

Čtěte také

Vlek se zatím rozjel v letošní sezóně dvakrát. Josef Nyklíček ze Sboru dobrovolných hasičů Martinice stojí u vleku a pomáhá lidem. „Pomáháme jim nasedat i vysedat. Kontrolujeme také, jestli nedělají nějaké nepřístojnosti na vleku. Prostě aby se všichni chovali tak, jak mají, v rámci bezpečnosti.“

Letos se podařilo sjezdovku připravit poprvé. Jak náročné to bylo? „Je to dost náročné, protože tady máme málo sněhu. My tomu mezi sebou říkáme, že je to biosjezdovka. Opravdu tady nemáme žádná zasněžovací děla, jen čistě přírodní sníh. A svah upravujeme naší starou rolbou.

Na prkně se tu prohání Majda. „Je to super. Mám to tady kousek, snad nějakých 200 metrů od domova, usmívá se.

Už jste někdy lyžovali na biosjezdovce? Nenápadný kopec najdete nad obcí Martinice u Jilemnice

Zakuklený a pořádně ustrojený dorazil na sjezdovku také Lukáš. „Jezdíme jen na přírodním sněhu, což je plus. Přes noc to nijak moc nemrzne, na rozdíl od umělého sněhu. Je tu fajn, mám to tu rád. Terén je dobrý, ale některá místa už začínají být vyježděna. Chtělo by to, aby připadlo víc sněhu.

Čtěte také

Jako první dorazil k vleku jedenáctiletý Jirka ze sousední vesnice. „Jsem z Roztok a moc rád lyžuji. Mám to sem nějakých pět kilometrů, takže to není daleko. Jsem tu dnes poprvé a musím říct, že je to opravdu dobré. Moc se mi tu líbí.

Sjezdovka je určena hlavně pro místní lidi. A zájem o ni je velký. Mnoho zájemců o lyžování už čekala, až se vlek rozjede. „Ale dorazili už i lidé, kteří se nedostali do velkých zimních středisek na horách, tak přijeli sem k nám. Pražáci. U nás se netvoří žádné fronty a třeba i dětem pomůžeme, vlek zpomalíme. Je na ně více času než ve vysokých horách,“ usmívá se Josef Nyklíček.

Jak dlouho se bude na biosjezdovce na nenápadném kopci nad obcí Martinice u Jilemnice samozřejmě rozhodne počasí následujících dní.

Už jste někdy lyžovali na biosjezdovce? Nenápadný kopec najdete nad obcí Martinice u Jilemnice
Spustit audio

Související