Udělejte si křupavé domácí hranolky, kterým se kupované nevyrovnají

Při přípravě domácích hranolků je druh brambor velmi důležitý. Pro hranolky je dobré použít brambory, které jsou primárně určeny pro fritování a grilování. Šéfkuchař Jiří Janouch z pražského DISH fine burger bistra doporučuje české brambory od farmářů než několikrát skladované odrůdy ze supermarketů. A jak udělat ty nejlepší domácí hranolky?

Domácí hranolky:

brambory, olej, sůl a bylinky

Postup:

Brambory očistíme, ale neloupeme. Nakrájíme je na hranolky a ty dáme do studené vody, kde je necháme odležet ideálně přes noc (přibližně 12 hodin).

Pokud hranolky připravujeme přes den, pak doporučujeme hranolky zhruba dvakrát propláchnout a vyměnit vodu. Na vodě se nám může utvořit pěna. Ta se dělá díky škrobu, máčením se ho tak zbavujeme. Hranolky pak budou opravdu křupavé. Takto odstraněný škrob také zabrání, aby brambory na vzduchu černaly.

Domácí hranolky - ve fritéze

Odleželé hranolky důkladně vysušíme. Například tak, že slijeme vodu a hranolky osušíme v utěrce a necháme doschnout ještě půl hodiny na pekáči.

Hranolky smažíme nadvakrát. Poprvé přibližně tři minuty. Hranolky pak vyndáme, osušíme a poté smažíme podruhé. Hotové hranolky poznáme podle barvy - jsou zlatavé. Podle zvuku – když jsou hotové, tak začínají „syčet“.

Jakou přílohu k burgeru? Hranolky!

Po dosmažení hned nepodáváme, ale znovu hranolky zbavíme tuku. Například tak, že do mísy dáme ubrousek a na něj nasypeme hranolky. Ubrousek nám přebytečný tuk nasákne. Pokud hranolky nasypeme do nerezové mísy, tak by nám měly hezky cinkat.


Jiří Janouch

Ke kuchařině ho přivedla touha zkoušet vařit už v dětství. Pomáhal mamince v kuchyni a pak si řekl, proč se tomu nevěnovat i dál. Vyučil se v Praze 4–Braníku.

Jiří Janouch s domácími hranolkami

Dříve vařil středomořskou a středoevropskou kuchyni. Dnes připravuje především burgry a platí za jednoho z největších odborníků a nadšenců u nás. Má rád opravdu všechno - někdy je to klasický guláš, svíčková nebo si zajde na dobré těstoviny. Miluje i mořské plody.