U někdejší chalupy Václava Havla na Hrádečku si desítky lidí připomněly výročí Sametové revoluce

18. listopad 2022 08:05

Jedním z míst, kde si lidé tradičně připomínají události 17. listopadu 1989 coby Dne boje za svobodu a demokracii, je i Hrádeček na Trutnovsku. Bývalá chalupa Václava Havla sice není veřejnosti přístupná, dřevěný plůtek před ní se ale ocitl i letos doslova v obležení vzkazů a svíček.

Čtěte také

„Není to dlouho, co jsme tady byli naposledy.“ Kolem půl deváté ráno se u Hrádečku potkávají kamarádky Jana a Zuzana. Na Hrádeček jezdí několikrát za rok, třeba i na začátku října.

„Byla jsem tu 5. října a to jsem ještě jela na kole. To bylo výročí narozenin pana Havla. To bylo ještě hezké počasí. Popisuje Jana, která Václava Havla tak trochu znala. „Osobně ne, ale potkala jsem ho tady na Hrádečku nebo v Trutnově mnohokrát. Vždy jsme se pozdravili."

Čtěte také

Přesto má jasno v tom, o jak významnou osobu našich dějin šlo. A zapálené svíčku u plůtku nejsou to jediné, čím Jana k atmosféře tohoto místa hned ráno přispěla. Do igelitové sáčku posbírala odpadky, které se tu za uplynulé dny nashromáždily.

17. listopad se zkrátka s respektem a vážností brát musí. Cítí to tak i paní Zuzana. „Určitě ano, protože 17. listopad je pro mne naprosto nejdůležitější státní svátek, který za celý rok slavíme. Já pracuji jako učitelka, takže vždy i dětem připomínám, proč se slaví tento svátek, proč mají volno, co se tenkrát stalo a proč. Jaké to mělo následky a že žijeme tak, jak žijeme, právě díky 17. listopadu.

Čtěte také

Na Hrádeček postupně přijíždějí další a další lidé, včetně bývalých známých a kamarádů Václava Havla. I oni se potkávají u plotu, dovnitř nemohou. Místo zůstává ve stejné podobě v jaké ho před 11 lety Václav Havel opustil.

„Já si myslím, že pan Havel by si určitě žádnou pompézní věc nepřál. On byl velmi skromný člověk. A tohle je přesně to, co mi k němu sedí, myslí si paní Zuzana.

Hrádeček na Trutnovsku si zkrátka uchovává svou atmosféru i bez velkých gest nebo projektů. A soudě podle toho, jak k místu přistupují ti, kteří sem přišli zavzpomínat, je to tak dobře.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související