U Lipna na Šumavě se můžete zimním radovánkám oddávat 365 dní v roce

5. leden 2016
Česko – země neznámá

Poslední roky v České republice zimním sportům moc nepřejí. Zimy jsou kratší a teplejší, za sněhem se musí putovat do čím dál vyšších nadmořských výšek. V Lipně na Šumavě se proto rozhodli udělat něco alespoň pro příznivce bobování. A to bez ohledu na množství sněhu. A tak vznikla celoroční bobová dráha.

Otevřela se v roce 2005. Vede nerezovým železným korytem, dlouhým přes jeden kilometr. Na trase, ze které lze přehlédnout velkou část hladiny lipenské přehrady, je celkem jednadvacet zatáček, dva tunely a několik terénních zlomů, tvořících mírné houpáky.

V dráze se nejezdí na klasických bobech se skluznicemi, ale na bobech s kolečky. Paradoxně tak může jezdcům přinést problémy spíše sněhová nadílka než letní vedra. Proto konstruktéři celý tubus dráhy opatřili vyhříváním, aby v zimě napadlý sníh v korytě rychle odtál.

Kolečkové boby se umí za dobrých podmínek rozjet až šedesátikilometrovou rychlostí a brzdí se ruční pákovou brzdou. Na atrakci proto mohou děti teprve od tří let, a to pouze v doprovodu rodičů. Samostatně se svezou od osmi let, nicméně se na bobech dá pohodlně jezdit ve dvojicích. Celkové převýšení bobové dráhy činí 65 metrů a na její začátek vás od pokladny vyveze vlek.

Vstup do areálu Bobové dráhy

Bobová dráha se nachází mezi Lipnem nad Vltavou a Slupečnou a dojet se k ní dá nejenom autem, ale lze využít i pěší cesty. Areál totiž leží na zeleně značené turistické trase Frymburk – Lipno nad Vltavou.

Čtěte také

autor: Filip Černý
Spustit audio