Trutnovští strážníci by měli být, stejně jako četníci za první republiky, součástí života v lokalitě

1. květen 2019 10:42

Trutnovská městská policie se chce víc přiblížit lidem a získat jejich důvěru. Strážníci chtějí zásadně změnit způsob práce a komunikace s občany. Od přelomu roku je město rozděleno na sedm okrsků místo původních dvou a v nejbližších dnech bude mít každý možnost důkladně se seznámit se svým strážníkem.

Každý ze sedmi nově ustanovených okrsků tedy dostane svého strážníka, který by měl být - stejně jako četníci za první republiky - doslova součástí života v dané lokalitě.

Policii na Trutnovsku chybí lidé. Důvodem je nezájem o tuto práci i odchody do důchodu

Bezpečnost na silnicích, to je podle policie základ

Trutnovská policie bojuje s nedostatkem lidí. Důvodem je nezájem o tuto práci a také odchod starších policistů do důchodu. Aktuálně policie láká potencionální zájemce různými benefity a náborovými příspěvky. Ani to ale zatím není dostatečnou motivací. 

Podle ředitele strážníků Radka Svobody je důležité, aby každý občan svého strážníka znal. Potom k němu, zejména starší lidé, přistupují jako ke kamarádovi a známému. A řešení různých nepříjemností je jednodušší.

I proto trutnovská městská policie rozšířila spolupráci s domy s pečovatelskou službou.

„Dojde k představení strážníků okrskářů. V každém domě s pečovatelskou službou bude takový letáček, plakátek s fotografií strážníka okrskáře, který bude mít lokalitu na starost. A bude tam na něj také uveden kontakt," vysvětluje Radek Svoboda.

Důležitá bude podle něj také zpětná vazba. Pokud někdo svému okrskáři něco nahlásí, měl by se od něj vždy co nejdříve dozvědět, jak městská policie s daným podnětem naložila.

Cyklohlídky - strážník

Na první pohled se zdá, že strážníkům přibude práce. Ale oni sami se toho nebojí, říká jeden z nich, Lukáš Pochobradský.
„Určitě se na setkání s lidmi z integrovaných částí obcí, což jsou okrsky, které mám na starosti, moc těším. Chci občany poznat blíže a také jejich problémy. A snažit se jim pomoci."

Může se zvýšit počet zbytečných volání, ale strážníci s tím počítají

Pokud se opravdu podaří to, co si ředitel Radek Svoboda přeje, aby lidé v Trutnově měli ke strážníkům blíž, tak se může stát, že se na ně budou čím dál častěji obracet i v případech, kdy to bude zbytečné.
„Určitě se to může stát. Ale počítám s tím," uvědomuje si Lukáš Pochobradský.

A stát se to může tím spíš, že lidé budou mít na jednotlivé okrskáře mobilní čísla.

Město Úpice bude mít svou vlastní městskou policii. O jejím zřízení se dlouhá léta vedly spory

Strážník městské policie při práci

V Úpici letos po mnoha letech dohadů vznikne městská policie. Počítá s tím vedení města, které na záležitosti spojené se zřízením vlastní policie letos uvolní dva a půl milionu korun. Šestitisícové město doposud využívá služby strážníků z deset kilometrů vzdáleného Trutnova.

Ovšem další z okrskářů Michal Šantroch upozorňuje, že nebudou na příjmu 24 hodin denně.
„Když budeme ve výkonu služby, tak ty telefony máme u sebe, máme je zapnuté. Takže je budeme brát a s občany komunikovat. Ale jak říká náš pan ředitel, když nám skončí směna, tak se telefony vypnou. A urgentní věci budou moci občané hlásit přes linku 156."

Nové okrsky má Trutnov již od ledna. Představení okrskářů lidem chystá na nejbližší dny. Zatím se ještě podle ředitele Radka Svobody dokončují například přesné mapy.
„Ve spolupráci s odborem rozvoje města se ještě pracuje na dopracování map, aby hranice okrsků nevycházely například na polovinu obytného domu. Aby nedocházelo k dohadům, kdo si obyvatele domu převezme. Hranice tedy budou přesně rozděleny i na budovy."

Kde a jak se lidé dozví kontakty na svého okrskáře a další detaily hodlá městská policie vysvětlit prostřednictvím letáků i samotných strážníků během května.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související