Tradiční setkání sokolníků v Opočně

23. září 2010

Tradiční setkání sokolníků v Opočně se bude konat od středy 10. do soboty 13. října 2007. Program prvního dne setkání bude zahájen v 10:00 vernisáží výstavy v zámeckém Letohrádku a předáním ocenění při příležitosti 40. výročí založení Klubu sokolníků. Ve 12:00 pak bude připraveno létání s dravci na balon. Ve čtvrtek 11. října se uskuteční v 8:30 v kostele Nejsvětější Trojice slavnostní Svatohubertská mše a v 9:30 pak slavnostní zahájení setkání a sokolnických lovů na nádvoří zámku v Opočně.

Třetí den SETKÁNÍ sokolníků v Opočně bude pokračovat v pátek 12. října od 10:00 nástupem na nádvoří zámku a odjezd do honiteb, ve 21:00 se uskuteční slavnostní setkání při příležitosti 40. výročí založení Klubu sokolníků v sále hotelu Holub.
SETKÁNÍ sokolníků v Opočně pak skončí v sobotu 13. října. V 9:00 proběhne nástup na nádvoří zámku, od 10:00 budou připraveny ukázky výcviku dravců pro veřejnost a v 19:00 výřad na nádvoří zámku a slavnostní ukončení setkání. Ve 21:00 pak bude zahájen společenský večer v sále hotelu Holub, vyhlášení nejlepších dravců a výsledků v létání na balon.
Klub sokolníků byl založen 11.listopadu 1967 v Opočně pod Orlickými horami a od té doby lze hovořit o obnově sokolnického způsobu lovu v našich zemích, který byl u nás provozován dlouhá staletí, avšak počátkem devatenáctého století postupně zanikl.
Legalizaci sokolnického lovu umožnila vyhláška č.4 ministerstva zemědělství ze dne 19.1.1967 o hájení a době, způsobu a podmínkách lovu některých druhů zvěře, která povoluje lov zvěře loveckými dravci a stanoví podmínky pro sokolnictví.
Klub sokolníků sdružuje zájemce o sokolnictví z celé České republiky, kterou v současné době pokrývá 20 spádových sokolnických středisek. Na vedoucí středisek lze směřovat případné dotazy a žádosti o členství.
Členem Klubu se může stát zájemce splňující několik základních podmínek - dosažení věku 18 let, platné členství v ČMMJ, trestní rejstřík bez záznamů trestních činů souvisejících s ochranou přírody a úspěšné složení sokolnické zkoušky. Dále je k lovu s dravcem nutný lovecký lístek a povolenka k lovu.

Spustit audio