Tradiční PODKOVÁŘSKÉ DNY v Jaroměři

22. září 2010

V tomto roce si Střední škola řemeslná v Jaroměři připomíná 123. výročí počátku vzniku řemeslné školy a 103. výročí postavení budovy pro tuto řemeslnou školu. Jedním z nosných oborů vzdělání jsou na této škole kovář- podkovář a umělecký kovář a zámečník. Střední škola řemeslná v Jaroměři opět připravila tradiční PODKOVÁŘSKÉ DNY, které se budou konat ve dnech 27. a 28. března 2009 v hlavní budově školy a přilehlých dílnách. Jde o mezinárodní setkání podkovářů a příznivců tohoto řemesla především z České republiky ale i z Anglie, Belgie, Holandska, Německa, Polska a Slovenska.

Na tomto setkání je připraven seminář na téma:
- vyváženost kopyta, vyhledání bodu zatížení kopyta, centrum tlaku v kopytě, ukázky řešení problémových kopyt při podkování - přednášet a praktickou ukázku předvede Denis LEVEILLARAD, francovský podkovář.
- teoretické a praktické předvedení podkování chromého a rozeznání citlivého kopyta - předvede: Bernard DUVERNAY, vícenásobný mistr světa v podkovářství, Švýcarsko.
- překlad bude provádět MVDr. Zdeněk ŽERT, odborný asistent a zástupce přednosty brněnské kliniky pro choroby koní a MVDr. Rostislav HYKSA
Souběžně s tímto programem bude probíhat prezentace firem nabízejících různé potřeby, pomůcky, materiály a nářadí pro podkováře. Každý podkovář si bude moci vše nejen prohlédnout, ale i zakoupit a tím doplnit své vybavení.
Pro účastníky setkání je vyhlášeno několik soutěží:
Soutěž žáků SŠ a SOU ve volném kování. Časový limit je dvě hodiny.
Soutěž v hodu podkovou, které se mohou zúčastnit všichni účastníci. Jedná se o klání v hodu na cíl o cenu "PODKOVÁŘSKÝ DŽBÁN".
Poslední soutěží pro podkováře je zhotovení podkovy. Na tuto práci je nutné si dovézt vlastní nářadí.

Spustit audio