Tipy na víkend: Valdštejnské slavnosti, Zelený Špindl, slet župy sokolské, turistický pochod i sbory

15. květen 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Čtěte také

Valdštejnské slavnosti 2024 v Jičíně 16. až 19. května 2024. Těšit se můžete na rytířské hry, hostiny a bankety, vystoupí všelijací muzikanti, kejklíři, tanečníci a potulní herci. Atmosféra slavností se inspiruje v poznatcích o období vrcholného baroka, a tak se připomínají vévodova vítězství i jeho velkolepé stavební plány.

Zelený Špindl. Zveme všechny milovníky hor na společný úklid ve Špindlerově Mlýně ve dnech 17. až 19. května 2024. Pojďme společně uklidit a pomoci krásné krkonošské přírodě zbavit se odpadků po dlouhé zimě. Každý účastník bude za své nasazení odměněn. V pátek vás čeká workshop "Jak správně třídit odpad", občerstvení a lanovka na Medvědín po celý den zdarma. O víkendu si můžete zvolit libovolné trasy k úklidu.

Šachové zahájení. Zveme všechny milovníky i zvědavé publikum této královské hry na slavnostní zahájení nové sezóny Obřích šachů před Knihovnou města Hradec Králové. Začínáme v pátek 17. května od 10:00 s netradiční demonstrací týmového souboje členů klubu hradeckých šachistů. Seznámíte se naživo s možností využití obřích figurek i s tím, jak si je v průběhu sezóny vypůjčit.

Čtěte také

Ukliďme Sněžku i pod Sněžkou v sobotu 18.5.2024 od 8:30 do 17:00. Zveme vás k úklidu nejvyšší hory České republiky a jejího přilehlého okolí. Někteří návštěvníci si stále neodnáší s sebou z hor to, co si tam přinesli, a proto je opět čas to po nich uklidit. Všechny registrované dobrovolníky čekají po celý víkend výhody. Zároveň mají dobrovolníci jízdu lanovkou na Sněžku zdarma.

V sobotu 18. května se bude konat ve Dvoře Králové nad Labem slet župy Podkrkonošské-Jiráskovy. Na ploše zimního stadionu se představí na osm stovek cvičenců ze sokolských jednot našeho regionu, ale také ze župy Orlické. Diváci zhlédnou devět skladeb z dvanácti, které sokolové nacvičují pro XVII. všesokolský slet a jako bonus také vystoupení gymnastek a gymnastů na nafukovací gymnastické dráze.

V sobotu 18. 5. 2024 proběhne od 10 hodin na Rc letišti "U Terna" již 17. modelářský den královéhradeckého Juniorklubu. Aktivita je určena nejširší veřejnosti a představí se na modeláři s rádiem řízenými letadly, vrtulníky a auty.

Turistický pochod Krajem Eduarda Štorcha se uskuteční v sobotu 18. května 2024 v Ostroměři. V letošním roce je to již 48. ročník pochodu a 25. ročník cyklotrasy. Připraveny jsou: kočárková trasa 4 km (nejen pro kočárky) a další pěší trasy v délkách 7, 14 a 20 km. Všechny pěší trasy prochází osadou Libín v Mezihořském údolí, kde v Penzionu Sluníčko je pro zájemce připraveno drobné občerstvení. Pro nadšence cykloturistiky jsou připraveny trasy v délkách 20, 35 a 45 km.

Čtěte také

Letní koupaliště Flošna v Hradci Králové zahájí od soboty 18. května patnáctou sezónu. Provoz bude zatím fungovat v režimu vedlejší sezony, otevřeno bude od 10 do 18 hodin. Bazén bude zatím vyhříván na teplotu 26 stupňů. Při trvalejším teplém počasí přejde koupaliště do hlavní sezony, všechny bazény již budou vyhřívané. Provozní doba se tak bude prodlužovat.

Běh Dobrého Draka 2024 - pro Ladunku. Téměř na rok přesně se na Letišti v Trutnově opět sejdeme, abychom podpořili hendikepovaného z Trutnovska. Letošní 6. ročník charitativní akce Běh Dobrého Draka bude věnovaný Ladunce a její rodině. Startovní výstřel zazní 18. května 2024 v 11:00 a stejně jako v minulých letech zveme všechny běžce i neběžce, aby přišli udělat něco pro své zdraví, a přitom přispěli na dobrou věc - někomu, kdo to opravdu potřebuje.

Cena Prachovských skal v sobotu 18.5 od 8:00. Veteran Car Club Jičín zve majitele automobilů a motocyklů vyrobených před rokem 1985 - na orientační soutěžní jízdu. Účastnit se mohou členové i nečlenové klubů historických vozidel - tedy pokud máte vozidlo, které stářím odpovídá uvedené kategorii a je v náležitém technickém a vzhledovém stavu, neváhejte a přijeďte si vyzkoušet veteránskou soutěž. Trasa povede z Jičína, kouzelnou krajinou Českého ráje a Podkrkonoší s cílem opět v Jičíně. Celková délka trasy je cca 140 km

Čtěte také

Poslední premiérou v letošní sezóně na Hlavní scéně bude hra Oslava, kterou přímo pro Klicperovo divadlo v Hradci Králové napsal tandem Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš. V režii uměleckého šéfa Pavla Kheka se diváci mohou těšit na komedii s živou hudbou, která se poprvé představí divákům v sobotu 18. května od 19:00. Autorský tandem Pýcha-Rudiš napsali v roce 2015 pro Český rozhlas krátkou hru s názvem Podletí. Pro Klicperovo divadlo námět rozpracovali do podoby celovečerní hry, a tak je Oslava světovou premiérou.

Sborový koncert k Roku české hudby a 200. výročí narození Bedřicha Smetany v kapli Zjevení Páně ve Smiřicích v sobotu 18. května od 17:00. Vystoupí Pěvecký spolek Jizeran Semily, Pěvecký sbor Hron Náchod a Smíšený pěvecký sbor SMETANA Hradec Králové.

Klub českých turistů Oblast Královéhradeckého kraje pořádá v rámci připomenutí 100. výročí slavnostního otevření turistické chaty Prachov turistickou akci v sobotu 18. května 2024. Připomenutí 100. výročí slavnostního otevření turistické chaty proběhne před turistickou chatou v 11:00 hodin, kdy se uskuteční krátké projevy funkcionářů KČT a zdravice pozvaných hostů. Od pátku 17.5. do neděle 19.5. bude připraven program pro děti i dospělé.

Čtěte také

Zveme Vás na zahájení letošní sezóny Galerie Josefa Jíry na Malé Skále! Od 18. května začíná výstavní sezóna generační výstavou SALÓN JOSEFA JÍRY 95. Na ni pak navážou tři sólové výstavy Adély Marie Jirků a Borise Jirků, Alžběty Jungrové a Markéty Jírové.

Dny pro rodinu v neděli 19. května v Hradci Králové od 10:00 do 18:00 v Žižkových sadech. V jeho rámci se představí aktivity vhodné ke společnému trávení volného času, nabídky z oblasti sociálních služeb a na ně navazujících činností, či tipy na rodinné výlety po kraji.

Centrum současného umění EPO1 v Trutnově uvádí výstavu Jízda, která se zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představuje tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou díla sochařů a sochařek a tvůrců instalací v turbínové hale. Mezi malíři a malířkami najdeme například Alenu Anderlovou, Františka Mertla ve světě známého jako FRANTA, Ondřeje Kohouta, Michaela Rittsteina, Petra Písaříka, Natálii Roučkovou, Karla Štědrého, Jakuba Špaňhela nebo Lubomíra Typlta. Ukazují kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Výstava potrvá do 3. listopadu.

Čtěte také

Galerie výtvarného umění v Náchodě připravilo novou výstavu Jiřího Tulingera a názvem: Říkat jí mixér, která potrvá do 23.6. Ve výstavě Jakuba Tulingera stoupáme bezmála kilometr a půl nad úroveň vzdálené mořské hladiny. Pěšina je vyšlapaná až na kamenné tělo hory. Lapáme po dechu, ale za tu vyhlídku to stojí. Ústřední video Tulingerovy výstavy vzniklo kombinací 3D animace a volně dostupných snímků z google maps, které tam nahráli turisté.

Výstavou „Zdroj života“ Galerie výtvarného umění v Náchodě představuje komplex výtvarné tvorby Alexandra Skalického st. (nar. 1932), mnohostranného výtvarného umělce z Náchoda. Výstava se koná až do 23.6.

Galerie Koruna v Hradci Králové připravila až do 8.6.2024 výstavu bronzových plastik a obrazů současného umělce Jaromíra Garguláka. Jeho ojedinělá sochařská tvorba byla odměněna cenou Masarykovy akademie v Praze. Výstava zahrnuje také soubor portrérních maleb zpracovaných netradiční kombinovanou technikou.

Člověk, duše a umělá inteligence. Výstava v Centru celoživotního vzdělávání - Knihovna města Hradec Králové do 28.6. Jestliže má umělá inteligence vliv na to, jak se lidé chovají a jak přemýšlejí, může mít nějaký́ vliv také na duši člověka? Umělá inteligence dnes úspěšně napodobuje celou řadu činností, které byly ještě donedávna považovány výhradně za doménu lidí. V mnoha ohledech člověka dokonce překonává. To nás nutí znovu se podívat do zrcadla a ptát se, kým jsme.

Čtěte také

V prostorách vstupní haly Muzea v Lomnici nad Popelkou byla zahájena tradiční prvomájová výstava. Tentokrát jde o průřez dílem současného malíře a výtvarného pedagoga Jana Dingy. Výstavu si můžete přijít prohlédnout až do 9. června.

Blanka Hrušková - Keramika - můj svět... ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici. Od řemesla přes profesi ke koníčku... Výstava představující průřez tvorbou Blanky Hruškové, absolventky SPŠK v Bechyni a profesionální keramičky, která se svému milovanému řemeslu věnuje v poslední době jako naplňujícímu koníčku ve volných chvílích. Na výstavě návštěvníci uvidí keramické vázy, mísy, talíře, dózy, lampy, svícny, zvony, závěsná sluníčka - mandaly a další. Výstava potrvá do 2. června.

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře se koná výstava „Jsem zašitá" slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy jsou připraveny doprovodné programy. Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství.

Čtěte také

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela novou výstavu. Jmenuje se "Jak sbírat umění" a návštěvníkům představuje celoživotní dílo znalce a sběratele Karla Tutsche. Sbírka, kterou vytvořil, zahrnuje přes 1 300 děl. Část děl ze sbírky Karla Tutsche si teď lidé mohou prohlédnout a současně také získat návod, jak vytvořit svou vlastní uměleckou sbírku.

V náchodské Výstavní síni je do 2. června k vidění Členská výstava obrazů spolku AMAG, která je součástí cyklu Náchodské výtvarné jaro. Prohlédnou si budete moct díla dvaceti členů tohoto náchodského spolku. Vernisáž proběhne v pátek 3. května od 17 hodin, výstava bude následně k vidění od úterý do neděle vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Zveme vás na výstavu fotografií k výročí 75. let trolejbusové dopravy v Hradci Králové. Na Terminálu hromadné dopravy v hale MHD je výstava ke shlédnutí až do 19. května.

Výstava Roberta Vlasáka s názvem Tvar prostoru v Galerii výtvarného umění v Náchodě do 8.6.2024. Robert Vlasák je sochařem a multimediálním umělcem. Autor pomocí technických, experimentálních prostorových instalací, soch, objektů reaguje na konkrétní sociální prostředí, na konkrétní fyzický prostor (site-specific). Realizace v galerii GVUN Malá je aktuálním vyjádřením autora ke komplexním parametrům výstavního prostoru, místa, společnosti, kde se galerie nalézá.

Čtěte také

Srdečně vás zveme na výstavu Eso v rukávu aneb 6 století vývoje karetní hry v Městském muzeu v Nové Pace v Suchardově domě. Výstava potrvá až do 26.5.2024.

Výstava: DANCE ALL NIGHT v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 26.5.2024 představuje ucelenou kolekci tanečních kostýmů od Lucie Mackové, která se tanci věnuje řadu let. Vystavené kostýmy sama navrhla a realizovala. Při své tvorbě dbá také na udržitelnost, když pro své kostýmy využívá již nepotřebné oblečení a dává mu nový život. Výstava extravagantních tanečních kostýmů je doplněna autorskými návrhy a doplňky.

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.