Těžká práce horníků. Jejich náročný život přibližuje měděný důl Bohumír v Jívce

10. květen 2017
Česko – země neznámá

Do podzemí v Jívce na Trutnovsku vstoupíte s povinnou přilbou s čelovkou a zpátky se vrátíte buď stejnou cestou, nebo na povrch vyšplháte po žebřících větrací šachtou, která ústí nedaleko vrátnice areálu. Pokud se k závěrečnému výstupu neodhodláte, nevadí, i tak si odnesete nevšední zážitky a představu o tom, jaká byla havířina těžká práce.

Obecně prospěšná společnost Důl Jan Šverma Žacléř zpřístupnila v roce 2015 veřejnosti bývalý měděný důl Bohumír. Nachází se v areálu společnosti Gemec – Union a.s., v katastru obce Jívka asi dvacet kilometrů východně od Trutnova.

Tajuplné místo přibližuje zasvěcený výklad průvodců, z nichž někteří jsou bývalí horníci. Atmosféru dotváří kapající voda, přítmí, figuríny havířů při práci, barevné žíly hornin ve stěnách štoly i zrezivělé nářadí, které se našlo při revitalizaci asi 400 metrů dlouhé prohlídkové trasy. Teplota v podzemí se stabilně pohybuje kolem 10 stupňů.

První zmínky o dolování v Jívce sahají do roku 1853, těžba byla několikrát přerušena a skončila v roce 1965. Návštěvníci se nyní mohou projít okruhem, který vede ze spodního patra sluje Bohumír do bývalé strojovny. Podzemí je zároveň zimovištěm netopýrů, prohlídky jsou proto možné jen od začátku května do konce září. Mohou se jich zúčastnit ale děti a hendikepovaní.

Většina z 13 pater dolu Bohumír je zatopená

Největší těžební rozmach zažil důl Bohumír v letech 1949 až 1959, kdy v něm pracovalo na 250 lidí. V současné době je už jen turistickou atrakcí, v hornickém areálu působí ještě kovovýroba. „Když se podíváme na orientační tabuli, pak se snadno zorientujeme. Cesta sem vede od správní budovy, kde musíme návštěvníky povinně vybavit přilbami. Pak sejdeme k ústí štoly, kde je seznámíme se dvěma mapami, aby měli představu o tom, kudy půjdeme. Chodeb tady bylo celkem asi 40 kilometrů, včetně všech prorážek,“ přibližuje hlavní průvodkyně Květa Dufková a dodává, že až do čtvrtého patra je důl relativně suchý a schůdný, níže je pak zatopený vodou.

Pohled do vyztužené šachty dolu Bohumír

Vloni na podzim průvodci připravili na trase i první zábavné prohlídky pro děti s názvem „Jak se peklo probouzí aneb Jak se čerti za dětmi na zem chystají“. Štola se podle Květy Dufkové proměnila v peklo, kde se děti zpovídaly čertům ze svých hříchů. Další ročník bude letos, opět v druhé polovině října.

„Do budoucna bychom ještě chtěli zpřístupnit první patro, které je v současné době zcela nezajištěné. Turistický okruh by se tak více než zdvojnásobil. Předpokládáme, že by se to mohlo podařit do pěti let,“ míní Květa Dufková a zároveň informuje, že na letošní sezónu připravili pro turisty hornický fotokoutek s dobovými fáracími oděvy, do kterých se návštěvníci mohou obléknout, vzít si veškerou výstroj a vžít se tak do role horníka. Letos do prohlídek nově zakomponují i harckého kanára, který v dolech sloužil k indikaci plynu.

autor: VaW
Spustit audio