Tento týden je ve znamení vzdělávání dospělých. Co můžete čekat? Zábavu i nové informace

14. listopad 2018 09:18

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo seriál přednášek a seminářů, které můžete zdarma navštívit v téměř každém větším městě v kraji. 

Desítky nebo spíše stovky kursů a přednášek nabízí v tomto týdnu zdarma zájemcům Týden vzdělávání dospělých. Navštívit můžete akce, které vám mohou do budoucna například pomoci najít lepší práci. Z nabídky si ale vyberou i ti, kteří se chtějí naučit něco jen tak, pro svůj dobrý pocit.

Senioři se učí angličtinu spolu s dětmi. O takové lekce je v Hradci Králové ohromný zájem

Děti baví učit seniory angličtinu. A ti jsou za to opravdu vděční

Několik desítek seniorů se před několika týdny začalo v Hradci Králové učit anglicky. Lekce jsou přitom hodně netradiční. Kromě dospělé lektorky totiž penzistům pomáhají se zvládnutím učiva i školáci. Jak to vypadá, když vedle sebe v lavici sedí žáci, mezi kterými je věkový rozdíl i šedesát let, se s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Škála témat je opravdu pestrá - namátkou jen z dnešního programu v Hradci Králové vyberme trénování paměti, domácí násilí, jak zdravě komunikovat s dětmi nebo z úplně jiného soudku ukázky svařování kovů nebo canisterapie a výcviku psů.

Vybere si skutečně každý. Třeba pan Zdeněk: „Dnes se to jmenuje: Chodím na pohovory a nikdy neuspěji. To je asi téma, které se může člověku přihodit kdykoliv v životě. I když máte zaměstnání, tak o něj můžete přijít. A tyto semináře vzdělávání dospělých jsou jen jednou ročně a pokud zůstanete mimo, tak kde potom budete shánět informace."

Právě na tuhle přednášku přišlo jen pár lidí - možná i proto, že nezaměstnanost je v současné době v Královéhradeckém kraji rekordně nízká a řada lidí tak dopředu jako Zdeněk nepřemýšlí. Na druhou stranu to mělo i své výhody - přístup k návštěvníkům byl téměř individuální.

Týden vzdělávání dospělých (ilustrační foto)

Dlouho to vypadalo, že se na přípravu na pracovní pohovor přijde zeptat jediná zájemkyně, nakonec se přeci jen přidali i další. A dostali se do rukou kariérní poradkyně Úřadu práce Jany Špičákové: „Jedna z těch zásadních věcí bude určitě tvorba prvního dojmu. Co to vůbec první dojem je a co všechno může ovlivnit. Potom komunikace, jako taková. Protože se dorozumíváme slovy, ale doprovázíme komunikaci také naším těle, gesty a mimikou. Image hraje velikou roli. A potom se podíváme také na typové otázky a jak se na ně připravit. Mohou se opakovat a mohou být podobné."

Týden vzdělávání dospělých (ilustrační foto)

Většinu seminářů v Hradci Králové najdete v budově Úřadu práce. Ředitel krajské pobočky Martin Horák ale vysvětlil, že ne všechny samotný Úřad práce organizuje: „Úřad práce ve spolupráci s Královéhradeckým krajem je realizátorem Týdne vzdělávání dospělých. Tedy mi to organizujeme a je to většinou v našich prostorách. Ale jednotlivé aktivity realizují většinou vzdělávací nebo neziskové organizace a další subjekty, které se na poli vzdělávání pohybují a mají veřejnosti co nabídnout."

I tak ale Martina Horáka těší zájem, který každoročně o tyto bezplatné akce je. Semináře můžete navštívit nejen v Hradci, ale v řadě dalších měst - vedle těch okresních třeba i v Nové Pace, Dvoře Králové, Polici nad Metují a řadě dalších.

Přesný harmonogram najdete na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí - mpsv.cz

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související