Technický poklad. Nevzhledná garáž uprostřed Opavy ukrývá cennou památku

7. říjen 2016
Česko – země neznámá

V samotném srdci Opavy stojí poblíž Horního náměstí šedá oprýskaná garáž. Na první pohled se nejedná o nic zvláštního. Přitom ale ukrývá jednu z nejcennějších technických památek Opavy. Ve funkcionalistické budově projektované opavským stavitelem Aloisem Geldnerem je schovaná měnírna elektrického proudu.

Na počátku 20. století se počet obyvatel Opavy rozrůstal. Staré drožky už nestačily pokrýt nároky na dopravu. A proto v roce 1903 rozhodla rada města o výstavbě moderní městské dráhy.

Už o dva roky později, přesně 4. prosince 1905, vyjely do opavských ulic tramvaje. Jejich provoz zajišťovala elektřina z nové elektrárny. Ale bylo potřeba vybudovat také měnírnu, která by sloužila ke změně střídavého proudu dodávaného z elektrárny na proud stejnosměrný.

Střídavou část tvořily dva transformátory, které měnily elektrický proud z napětí 22 kV z městské elektrárny na provozní napětí 600 V. Stejnosměrná část se skládala z osmi unikátních rtuťových baněk šestianodových usměrňovačů AEG 600V/250A s jehlovým zapalováním a rozvaděčem.

Měnírna byla nejprve umístěna v elektrárně v Krnovské ulici. Po dostavbě budovy v centru Opavy v roce 1929 se veškeré originální zařízení přemístilo právě tam. A ve stejné podobě ho tam najdete i dnes.

Tato nevzhledná garáž ukrývá cennou technickou památku

Tramvaje z opavských ulic postupně zmizely v průběhu 50. let 20. století. Nahradila je levnější trolejbusová doprava. Ale i trolejbusy potřebovaly měnit elektrický proud ze střídavého na stejnosměrný. A tak měnírna zůstala v provozu až do roku 1984, kdy její funkci převzali dvě modernější verze.

Dnes je tato zajímavá technická památka přístupná při výjimečných příležitostech, jako jsou například Dny evropského dědictví. Nebo si její prohlídku můžete objednat v opavském informačním centru.

Spustit audio