Švýcaři vyvinuli nový způsob výroby čokolády. Má být zdravější i šetrnější k životnímu prostředí

1. červen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Z kalifornského kosmodromu Vandenberg byla na oběžnou dráhu Země vypuštěna evropsko-japonská družice pro výzkum klimatu určená ke studiu teplotní rovnováhy Země. Některé mraky v nízkých výškách planetu ochlazují, jiné ve velkých výškách působí jako přikrývka. Mise Earthcare bude pomocí laseru a radaru zkoumat atmosféru, aby přesně zjistila, kde se nachází rovnováha. Jedna z velkých nejistot v počítačových modelech používaných k předpovědím spočívá v otázce, jak bude klima reagovat na zvyšující se množství skleníkových plynů.

Čtěte také

Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo. Výsledný produkt má podobnou chuť jako obvyklá čokoláda, ale nabízí zároveň lepší nutriční hodnoty, obsahuje více vlákniny a menší podíl nasycených mastných kyselin. Zároveň by tento způsob výroby čokolády mohl výrazně snížit potřebu půdy k pěstování kakaa.

Archeologové v italských Pompejích objevili staré nákresy, které patrně vyobrazují gladiátory. Odborníci soudí, že gladiátory při boji nejspíše nakreslilo dítě, případně více dětí. Uhlem vytvořené výjevy se nachází na zdech jednoho z domů v archeologickém parku města, který se teď pro veřejnost poprvé otevřel. Vykopávky už tento rok ve městě poblíž Neapole, které v roce 79 zničil výbuch sopky Vesuv, odhalily řadu zajímavých objektů.

Čtěte také

Analýza více než tři desetiletí starých snímků Venuše ukázala, že je tato planeta zřejmě mnohem více vulkanicky aktivní, než se myslelo. Uvedl to tým italských odborníků, který objevil důkazy o dalších dvou erupcích na povrchu. Radarové snímky pořízené sondou Magellan amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) z let 1990 až 1992 naznačují, že se na dvou místech na severní polokouli Venuše vyskytovaly dva rozsáhlé lávové toky. Tato zjištění spolu s předchozími studiemi naznačují, že je vulkanická aktivita této planety srovnatelná se Zemí.

Ještě v tomto desetiletí budou po celém světe podle vědců růst modulární atomové reaktory. Rájem o jadernou energetiku podle expertů roste. Takzvané modulární elektrárny se chystají provozovat i společnosti, která zatím s jádrem nemají zkušenosti. Regulační úřady po celé Evropě proto chystají změny ve schvalovacích procesech tak, aby byla jištěna bezpečnost. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související