Svoz bioodpadu je v Jičíně stále populárnější. V příštím roce přibudou další nádoby

19. listopad 2017 09:45

V Jičíně stále roste zájem lidí o svoz bioodpadu. Radnice plánuje nákup dalších nádob v příštím roce. Bioodpad město sváží na skládku Libec u Popovic, kde provozuje kompostárnu. Výsledný kompost pak používá jako biologický filtr na skládce a také jako hnojivo během údržby městské zeleně.

Rok od roku stoupá zájem jičínských domácností o svoz bioodpadu. Seznam žadatelů o speciální kontejnery se v posledních měsích opět navýšil. Radnice letos nakoupila 200 nových plastových nádob. A další přibudou v příštím roce.

„Zjišťujeme, že poptávka je ještě o něco vyšší. Takže technické služby města Jičína, které tuto službu zajišťují, plánují pro příští rok ještě nějaké rozšíření," potvrzuje Jan Jireš z jičínské radnice.

Nejvíc biopopelnic je v okrajových částech města, kde jsou rodinné domy. Ale přibývá jich také například na sídlištích.

„Občané Jičína to přijali za své. A přišli na to, že je lepší dát bioodpad do péče městu. To má kompostárnu, svozové auto a tak dále, než to pálit na zahradách," tvrdí místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město.

Zájem podle něj stoupá také díky tomu, že se v Jičíně staví nové domy. A tím pádem přibývá lidí: „Stávající aglomerace je pokryta. A jak se staví další rodinné domky na těch okrajových částech Jičína, tak ten zájem vždy je."

Popelnice na kompost má rošt a odvětrávání

Zájemců o svoz bioodpadů přibývá každý rok od zavedení této služby, kterou město ročně dotuje částkou 1,7 milionu korun.

Pracovníci technických služeb letos sváží 1150 speciálních plastových nádob. Jejich prostřednictvím se lidé mohou zbavovat domácího odpadu rostlinného původu. Třeba trávy, listí, drobných větví a přebytků ze zahrad.

„Na skládce máme kompostárnu. To je tedy zabezpečená betonová plocha. Máme speciální zařízení, které ten kompost překopává, aby se to provzdušňovalo a dokázalo řízeně hnít," dodává Jana Jiřička.

Svoz bioodpadu potrvá do konce listopadu a obnoven bude 2. dubna příštího roku.

Spustit audio

Související