V Neratově vytřídí ročně 40 tun bioodpadu, i díky chatařům

22. srpen 2015

Malá obec, ale hodně biomasy. Jen za jediný rok vytřídí lidé v Neratově u Lázní Bohdaneč přes 40 tun bioodpadu z místních zahrad a zahrádek. Ke kontejnerům totiž nemají daleko.

V obci funguje hned několik sběrných míst a další v budoucnu přibyde. Bioodpad tam produkují lidé ve velkém, a to hlavně díky okolním chatovým osadám.

Jeden z velkoobjemových kontejnerů mají lidé k dispozici i na kraji obce. Vyhazují sem hlavně větvičky z ořezaných stromů a křovin a také trávu, kterou posekali na zahradě.

Lidé tu mají pěkné zahrádky a zahrady. Všude kolem jsou zastřižené túje a křoviny a k nejbližšímu kontejneru na biomasu tu mají jen pár desítek metrů.

Čtěte také

„Já spíš mám ovocné stromy a dvě túje,“ říká pan Jiří, které pracuje na zahrádce. Pěstuje rajčata, okrasné květiny, křoviny a má tady i kolečko, ve kterém je už teď nasbírané spadané listí.

Bioodpad vhodný / nevhodný na kompost

„Mám kompost, ale na větve využívám kontejner. Listí a tak dávám do kompostu,“ dodává pan Jiří.

Další vypepšení

Obec teď plánuje, že třídění a svoz biomasy ještě vylepší. Z dotací chce pořídit další velkoobjemový kontejner, štěpkovač a kompostéry.

Biomasu třídí i paní Markéta: „Dáme do toho to, co se ořezává a jablka napadaná. To jsou možná desítky kil. Odvážíme to tam na kolečku.“

Neratovští a místní chataři jsou ale dobří i ve třídění komunálního odpadu. Loni si tak obec zajistila vítězství v celokrajské soutěži Perníková popelnice.

Čtěte také

autor: wol
Spustit audio