Svíčková z králíka 6/6/2009
Suroviny:
1 králík
5 dkg slaniny
sůl
mletý pepř
2 lžíce octa
1 kg kořenové zeleniny
1 cibule
80 g másla
1 lžička cukru
nové koření
celý pepř
bobkový list
250 g zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
citrónová šťáva
brusinky
Postup:
Králíka osolíme, opepříme, přidáme zeleninu opečenou na másle a ostatní suroviny, mírně podlijeme vodou a necháme 2 - 3 dny v chladu uležet. Králíka upečeme, maso a celé koření vyjmeme, zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme, podle potřeby přidáme vodu, zahustíme moukou a provaříme. Přidáme maso, zakysanou smetanu a prohřejeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.