Světová špička nového cirkusu míří do Trutnova na festival Cirk-UFF. Euforický zážitek máte zaručen

31. květen 2022

Kdo chce zažít něco opravdu nevídaného a velkolepého, měl by rozhodně mezi 1. a 5. červnem přijet do Trutnova. Bude to už podvanácté, co do druhého největšího města Královéhradeckého kraje zamíří festival nového cirkusu Cirk-UFF. Osobně vás přijel pozvat ředitel trutnovského společenského centra Uffo Libor Kasík.

Jak se máte těsně před startem?
Děkuji. Hekticky, ale krásně. To jsou vždy nejkrásnější dny roku.

Nový cirkus je dramatický celek, kde se příběh vyjadřuje prostřednictvím cirkusových disciplín a umění. Žasnete, co vše akrobaté vyvádějí.
Libor Kasík, ředitel Společenského centra Trutnovska Uffo

Co to vůbec je nový cirkus?
Kdybych to měl říct jednoduše, je to divadelní forma, jejíž výrazovými prostředky jsou, jako třeba u opery zpěv, u činohry mluva a u baletu tanec, tak tady jsou to cirkusové disciplíny. A že to má příběh. Nový cirkus je vlastně dramatický celek, ale v podstatě se tam téměř nemluví, ale vše se vyjadřuje prostřednictvím cirkusových disciplín a umění. Což v sobě snoubí tu úžasnou věc, že je to jak častokrát umělecky velmi hluboké, tak i dost atraktivní.

Libor Kasík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Také někdy nebezpečné, protože to jsou často neuvěřitelné kousky, co akrobaté dokáží.
Já jako neakrobat musím říct, že často člověk vůbec nechápe. A musím zmínit, že zrovna Australani, který jsou absolutní špička nového cirkusu na světě, tak mi vysvětlovali, že je to vlastně lehké. Když to děláte správně, tak to ani nebezpečné není. A musím zaťukat, za dobu těch 12 let, kdy se u nás festival koná, zatím se nám žádný úraz ještě nestal.

Čtěte také

Říkal jste Australani. Ti budou součástí letošního programu?
Ano, my už s nimi kamarádíme delší dobu. V podstatě máme několik oblastí na světě, Austrálii, samozřejmě Francii, Kanadu okolo Montrealu a severské země, Švédsko a Finsko, kde je nový cirkus asi nejšpičkovější. A také my hodně rosteme. Australani chytře kdysi okoukali akrobatické umění od Číňanů a potom k tomu dodali pávě onu uměleckou hloubku a dostali se podle mě na úplnou světovou špičku. A nejsem sám, kdo to říká. Jejich Company Circa bude poprvé u nás v Trutnově a každopádně k absolutní špičce patří, mají velmi zdařilé představení Humans, kde člověk uvidí oba rozměry, tedy uměleckou sílu a příběh a zároveň bude žasnout nad tím, co tam všechno vyvádějí.

Čtěte také

Ale na festivalu nebudou jen Australani. Vy prý chystáte nějakou svoji vlastní produkci?
Ano. Myslím si, že bude možná úplně největší věc z tohoto festivalu, protože cirkusový svět se na to hodně těší. Protože je to první produkce Uffa a zároveň v něm účinkuje Thula Moon, která k nám jezdí už nějaký rok, holka z Ameriky respektive z Havaje, která vystudovala cirkusové školy, dostala se do Cirque du Soleil, do absolutní světové špičky. Už rok to představení připravujeme a teď v sobotu bude velká premiéra.

Co je nového u vás v Uffu? Všichni víme, že je to úžasný multifunkční společenský sál, který vůbec nestárne. Stále nabízí unikátní, moderní a velice různorodý prostor, dá se tam tančit, hrát divadlo i přijít na koncert, na všechno.
Ano. My jsme v podstatě primárně jakoby divadlo, které ale můžete přestavět, na co chcete. Což je úžasné. A musím zmínit jednu ze zásadních novinek, které máme od loňského roku, a to je první sound systém a neskutečný zvuk v České republice. Nikdo jiný ho zatím u nás nemá, byli jsme dokonce jedni z prvních na světě a až potom to bude v Berlíně.

Libor Kasík a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zkrátka vše uslyšíte v naprosto skvělé kvalitě. Tak se přijeďte podívat na festival nového cirkusu Cirk-UFF do Trutnova. Zážitek to bude euforický. Od středy až do neděle.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související