Strojní cihelna v Šárovcově Lhotě na Jičínsku slaví své 100. narozeniny Dnem otevřených dveří

13. listopad 2021 06:34

Lidé mají možnost během dneška zavítat do strojní cihelny v Šárovcově Lhotě na Jičínsku. Tam se totiž ke sto letům od zahájení výstavby koná Den otevřených dveří. Na zájemce čekají například komentované prohlídky historického objektu. 

„Tady jsme na začátku, kde jsou navezeny předsušené cihly do vypalovací pece," ukazuje majitel cihelny Martin Pour, kde komentovaná prohlídka začíná.

V tomto místě se cihly vypalovaly. „Tady jsme už v části, kde jsou vypálené cihly. A je to jedna komora, která se musela za den vyvézt ven. Do celé komory se vejde 6 až 8 tisíc cihel. To by měl jeden pracovník za směnu vyvézt."

Čtěte také

S majitelem míříme na další místo prohlídky a to konkrétně do prvního patra, které je tzv. zauhlovávací. „Tady je ukázka ručně dělaných cihel. To znamená, že jsou staré 120 až 300 let."

V tomto patře se mohou zájemci podívat třeba i na původní spouštědlo z roku 1926. To sloužilo k vyvážení uhlí a předsušených cihel. „Vidíte, že jedna kóje jede dolů a druhá nahoru. A fungovalo to na systému samotíže. Tedy to těžší jde vždy dolů."

Během prohlídky se lidé také dozví zajímavosti o historii cihelny, podívají se na dobové fotografie, na to jak vypadala například tesařská dílna a nebo na kolo z roku 1905.

Zamíří i do úplně nejvrchnější patra. Tam na ně čeká výhled do okolí. „Krásně je vidět hřeben Chlumu. A pohled na obec, na druhé straně můžete vidět hliniště a vzadu kostelík Byšičky. Jak je ten lesík, tam bylo staré tvrziště."

Strojní cihelna v Šárovcově Lhotě slaví své 100. narozeniny

Zájemci si také mohou například cihlu vyrobit. Zároveň je pro návštěvníky připraveno na místě i drobné občerstvení. Potvrzuje Michal Adamec. „Chystáme vepřový guláš klasické bramboráky nebo se zelím. Ty budou dělány na kameni, na žulové desce se vždy připravují na ohništi venku."

Na Den otevřených dveří Strojní cihelny v Šárovcově Lhotě na Jičínsku mohou lidé zavítat do dnešní 19. hodiny. Řada exponátů ale bude k vidění ještě zítra do 14 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Spustit audio

Související