Středa: Strom vašeho života

29. duben 2015

Věříte na sílu stromů? Máte svůj oblíbený strom? Vysadili jste někdy strom? Váš oblíbený druh stromu a proč? Chodíte do lesů, parků a sadů právě za energií stromů? Možná jste svědky toho, jak strom roste společně s vámi?

Objímání stromů a pobyt v lese má totiž skutečně léčivé účinky. Potvrdili to v rozsáhlém výzkumu finští vědci. Osoby, které pobývají delší dobu v lese a objímají stromy, mají totiž v krvi vysokou koncentraci imunitních buněk, které jsou schopny bojovat se zhoubným nádorem a dalšími chorobami. K produkci těchto buněk přitom dochází právě při pobytu mezi stromy.

Pobyt v lese sám o sobě sice rakovinu nevyléčí, ale výrazně může přispět k úspěšné léčbě. Mezi stromy se navíc výrazně snižuje stres, svalová únava, hyperaktivita a porucha pozornosti, léčí se tam deprese a upravuje kolísavý srdeční rytmus. Mnoho lidí se cítí uvolněně a dobře, když je v přírodě mezi stromy.

Jen nemnoho z nás ví, že máme vědecké důkazy o tom, že příroda skutečně léčí. Tím, že se snižuje stres a úzkost, dochází k produkci imunitních buněk, které mohou bojovat s nemocí a dokonce i se zhoubným nádorem - tvrdí jistá lékařka z Finského institutu pro výzkum lesa.

Strom roku je česká anketa, která je pořádána programem Strom života Nadace Partnerství. Cílem ankety je najít nejoblíbenější strom, který spojuje lidi z okolí, posiluje místní komunitu a pomáhá budovat vztah člověka k přírodě i ty mezilidské. Myšlenka soutěže pochází z Brna z roku 2000 a navazuje na aktivity prvorepublikových okrašlovacích spolků a soudobé aktivity místního sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.