Spisovatel Jiří Polák by se rád ‚vrátil domů' knižní reminiscencí na život v poválečném Hradci Králové

15. leden 2017

Narodil jsem se 8. 2. 1946 v Hradci Králové jako druhý syn v rodině živnostníka. Matka byla v domácnosti. Bydleli jsme v Hořické ulici v dnes již zbouraném domě, kde kdysi na začátku minulého století bývala redakce sociálně demokratického listu Právo lidu. Tak jsem asi něco pochytil ze zdejšího genia loci.

Základní devítiletou školu jsem vychodil v rodném městě. Jsem absolventem Umělecko-průmyslové školy pro zpracování kovů a kamene v Turnově. Po základní vojenské službě jsem se někdy na podzim 1969 účastnil konkurzu na místo hlasatele v královéhradeckém rozhlase.

A byl jsem přijat.

Během pěti let rozhlasové praxe jsem působil jako hlasatel, ale i rozhlasový redaktor.

V roce 1975 jsem dostal nabídku na místo odpovědného redaktora rozhlasu po drátě a Zpravodaje MěstNV v Hradci Králové - dnes by se spíše řeklo tiskového mluvčího.

Během působení na městském úřadě jsem založil a redigoval měsíčník Puls, který měl na svém vrcholu náklad přes 5 000 výtisků.

Po zásadních politických a společenských změnách na začátku sedmdesátých let jsem se stal šéfredaktorem okresních novin Nové Hradecko, později známých pod titulem Hradecký kurýr.

Spisovatel a novinář Jiří Polák - Foto z párty na Novotného lávce u Vltavy při příležitosti křtu knihy barrandovského fotografa Miloše Schmiedbergera "Moje Praha"

Od roku 1994 jsem zvolil dráhu volného novináře a publicisty
Zprvu jsem spolupracoval s redakcemi regionálních, ale i celostátních časopisů a novin. Postupně jsem však začal publikovat především knižně. Do dnešní doby mně vyšlo 11 knížek, převážně faktografického žánru.

Pod názvem „Kluk ze Žižkova" nyní připravuji k vydání knihu - dialog s hercem Jiřím Krampolem, doprovázenou fotografiemi barrandovského fotografa Miloše Schmiedbergera.

Spisovatel a novinář Jiří Polák - Fotografie z autogramiády u příležitosti křtu knihy „Směli jsme zůstat“

Pokud jde o mé další plány, dá-li Bůh zdraví, pracuji se spoluautorem Rudolfem Vítkem na námětu pro humoristický televizní seriál z prostředí městských lázní.

Také bych se rád „vrátil domů" knižní reminiscencí na život v poválečném Hradci Králové a někde v šuplíku leží i projekt mapující historii a fenomén žvýkací gumy, a to pod názvem „The Chewing Gum story" čili „Příběh žvýkací gumy".

Hlásím se ke křesťanství a k duchovnímu životu vůbec, ale nejsem příslušníkem žádné církve. Jsem členem Klubu autorů literatury faktu Miroslava Ivanova, dále členem česko-německé společnosti Ackermann Gemeinde se sídlem v Mnichově a Praze a členem brněnského Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

Založením jsem především kulturní člověk; hlavně rád čtu, poslouchám hudbu a dívám se na dobré filmy a dokumenty. Vedle toho se ve volných chvilkách věnuji i různým sběratelským disciplínám, hlavně filatelii a filokartii. Důležité místo v mém životě má též společenský život a aktivní sport: cvičení v posilovně, plavání, cyklistika.

Poslechněte si zajímavé povídání redaktorky Evy Boudové se spisovatelem a novinářem Jiřím Polákem.

Příjemný poslech!

autor: ebo
Spustit audio