Snadný návod na krásně kruhovou roládu od cukráře Josefa Maršálka

Pro plněné piškotové nebo jiné rolády bývá často problém, jak postupovat při samotném svinutí, aby výsledná roláda dobře držela a na řezu měla dokonalý kruhový tvar.

Pryč jsou doby, kdy jsme při pečení rolády používali mokrou utěrku, do které jsme roládu zabalili, smotali a po vychladnutí zase rozbalili, strhli z ní utěrku. Často jsme s ní strhli i kus upečeného plátu.

Dnes pečeme roládové pláty na pečicím papíru prudce při 240 °C na horkovzduch. Hned po vytažení z trouby ji stáhneme z plechu a sejmeme i pečicí papír. Plát těsta necháme vychladnout.

Na vychladnutý plát natřeme náplň a necháme si volný asi dvoucentimetrový pásek u té strany plátu, která poté bude tvořit spodní část našeho výrobku. Motáme směrem od místa, kde není dvoucentimetrový pásek.

Při rolování používáme jako pomocníka čistý pečicí papír a pravítko. Roládu položíme na kraj papíru a s jeho pomocí ji rolujeme. Roládu postupně svineme za pomoci papíru, kterým roládu překrýváme, abychom ji lépe zakulatili. Z té strany, kam rolujeme, se jakoby snažíme podsouvat pod roládu pravítko, abychom ji utáhli a dobře zakulatili.

Může se stát, že při rolování nám část náplně vyteče do krajů. My si tak ale budeme jistí, že uvnitř nejsou žádné vzduchové bubliny.

Roládu necháme vychladnout i s papírem, a teprve po vychladnutí ji z papíru vybalíme, nazdobíme, nakrájíme a podáváme.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.