Sladká vášeň! Hradečák Michal Vondra sbírá historické stroje na výrobu tvrdých ovocných bonbónů

24. leden 2024 07:42

Každý pravděpodobně zná nějakého sběratele. Asi těžko nás tak překvapí lidé, co sbírají známky, mince, pivní tácky nebo třeba krabičky od sirek. Sběratelů historických strojů na výrobu tvrdých bonbónů s ovocnou příchutí je ale minimum. Jeden takový žije v Hradci Králové. Jde o Michala Vondru, který při shánění původních strojů oslovil dvě stovky muzeí a stovky obchodů se starožitnostmi. Sehnat se mu zatím podařilo sedm strojů, některé nejsou kompletní. 

Spolu s nadšencem, který si pořizuje stroje na výrobu bonbónů, jsem teď v garáží na okraji Hradce Králové. „Mám celkem sedm strojů. Čtyři jsou z české produkce, dva z Polska a poslední z Německa. To je tento velký tady dole.“

Čtěte také

Ten z Německa na první pohled zaujme asi každého. Je největší, váží zhruba 65 kilogramů. Ke stroji patří i poměrně veliká nádoba, která vypadá jak kotlík se dvěma uchy. „Je měděná. Jedná se o tradiční materiál v cukrařině. Na začátku se všechny záležitosti týkající se kotlíků a různých pomůcek vyráběly opravdu z mědi, protože to je ušlechtilý materiál, který dobře vede teplo.

Další z historických strojů je daleko menší. Po zatočení klikou je jasné, že se na něm dají bonbóny vyrábět i dnes. „Ano, tento stroj je funkční, pár bonbónů už jsem s jeho pomocí vyrobil. A ten větší, ne že by byl přímo nefunkční, jen potřebuje vyčistit a uvést do chodu.

Hradečák Michal Vondra sbírá historické stroje na výrobu tvrdých ovocných bonbónů

Stroje jsou staré zhruba 100 let a sehnat je není snadné. „Je to všechno období první republiky, meziválečná éra, dvacátá a třicátá léta 20. století.

Čtěte také

A sehnat takový stroj, to je opravdu to nejtěžší. Hodně jich skončilo ve šrotu. Mnoho lidí taky netuší, na co to vlastně je, přitom ho mají na půdě nebo v garáži. Já sháním nejen celé stroje, ale hlavně válce.

Válce, o kterých je řeč, dávají bonbónům konkrétní tvar, vždy jsou v páru. "Pomocí kliky se točí a právě mezi těmito dvěma válci se lisuje vařená cukrová hmota, která pak získává finální tvar podle unikátního vzoru.

Už hotové barevné bonbony jsou před námi v misce. „Zatím je vyrábím pro kamarády, takže jsem ve fázi testování a seznamování se s celým procesem výroby, říká vášnivý sběratel historických strojů na výrobu tvrdých ovocných bonbónů Michal Vondra.

Spustit audio

Související