Sklípkani jsou pozemní, noroví a stromoví. Jejich chov se vyplatí předem nastudovat

4. květen 2023

Při chovu sklípkanů vycházíme z toho, jakého jsou druhu a z jakého prostředí původně pocházejí. Sklípkani jsou pozemní, noroví a stromoví a podle toho by mělo vypadat terárium – vyplatí se předem nastudovat.

Další důležitou položkou je strava – obvykle je to hmyz, například cvrčci. Ty se dají pořídit v obchodech nebo od chovatelů. Dospělého pavouka krmíme v průměru jednou za 14 dnů až měsíc, mláďata každý čtvrtý nebo pátý den. Mládě totiž rychleji tráví, roste a svléká se. Je doloženo, že sklípkan vydrží bez potravy až půl roku, ale přísun čerstvé vody mít musí.

Pavouk sklípkan

Terárium nevyhřívejte žárovkou

Teplota se řídí podle toho, odkud sklípkan původně pochází. Některé druhy vyžadují teplotu 26–27 stupňů nebo i vyšší. Ale nedoporučuje se vyhřívat terárium žárovkou, pavouk by se mohl spálit. Vhodnější jsou topné fólie nebo topné kameny, které si pavouk podle své potřeby vyhledá.

A protože sklípkani jsou tvorové soumrační, nemají žádnou zvláštní radost z hodně nasvíceného terária.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.