Kočka sphynx není vhodná pro každého alergika, i když je bez chlupů

30. duben 2024

Kočka sphynx je bez srsti, proto se jí také přezdívá nahatka nebo naháč. Její podoba způsobuje kontroverze. Jedna strana ji miluje, druhá nesnáší. A pozor! I když nemá chlupy, není to kočka vhodná pro každého alergika. Záleží na druhu alergie.

Povahově je tato kočka velmi závislá na lidech. „Říká se jí sucháč, tedy suchý zip, nálepka na lidi. Nalepí se na svého člověka, kterého potřebuje ke svému šťastnému životu. Velmi špatně snáší samotu a odloučení, může z toho i onemocnět. Není to rozhodně kočka vhodná pro lidi, kteří jsou často mimo domov,“ popisuje základní vlastnost plemene sphynx Monika Netolická z Českého svazu chovatelů koček.

Nejdřív test na alergii, pak kočka

Mnoho lidí volí bezsrstou kočku jako dobrou variantu pro alergické jedince v rodině. Ale nemusí to vždy vyjít. Podle Moniky Netolické je to pravda tak na půl. Jsou lidé, kteří mají alergii na srst, především na roztoče, kteří v ní žijí. V tomto případě je naháč vhodný. Mnoho lidí ale nemá alergii na srst, ale na kočičí sliny. A tam ani sphynx nepomůže.

„Na co jste konkrétně alergičtí, se dozvíte v ordinaci alergologa. Proto si nejprve zjistěte, na co jste přesně alergičtí, abyste neudělali unáhlené rozhodnutí,“ varuje chovatelka Netolická.

Kočka sphynx

Nepečujete o srst, ale o pokožku

„Kanadský sphynx je nejznámější bezsrstá kočka. Tyto výstavní kočky skutečně nesmějí mít chlupy nikde, ani v uších. Pro jejich uši to ale není dobré, jsou nechráněné, proto se musí často čistit. Celkově se o tělo této kočky musíte dobře starat, jednou za týden vykoupat a vytřít hadříkem po celém těle, jinak by se v kožních záhybech usazovaly nečistoty. Nepečujete o pleť, ale o pokožku,“ říká chovatelka.

Existují různé barevné variety pokožky, od bílé, přes rezatou, až po černou. Barva kůže by měla korespondovat s barvou oka. Oči této kočky jsou magické. Jejich pohled v poslední době přitahuje stále více chovatelů koček, především mladé lidi.

„Je to spíše dražší kočka, její cena tzv. na mazlíka se pohybuje od dvaceti do třiceti tisíc. Zájem o tohle plemeno skutečně hodně stoupá mezi mladými. Co je jiné, to je láká. Ale i mladým zájemcům bych doporučila dobře si prostudovat, co péče o kočku sphynx obnáší. To, že nemá srst rozhodně neznamená, že je bezúdržbová,“ vysvětluje Monika Netolická.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.