Koření hřebíček působí protizánětlivě, hlavně v trávicím ústrojí

20. červenec 2024

Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové ze Sedlecka na Rokycansku hřebíček pomáhá eliminovat patogenní bakterie a viry v zažívacím ústrojí. Jeho dezinfekční účinky se využívají v dentální hygieně.

„Hřebíčková silice pomáhá při zánětech dásní, bývá důležitou složkou ústních vod. Také se podává při zažívacích problémech, dýchacích potížích, zánětech v ústní dutině a v oblasti krku. Je součástí mastí proti plísním a protirevmatických přípravků,“ říká bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

V potravinářství hřebíček slouží např. ke konzervaci různých likérů, aromatizování směsí koření (kari), přidává se do kečupů. „Práškem z hřebíčku kořeníme pokrmy, likéry, můžeme si z něj připravit tinkturu, vyrobit mastičku apod. Nejlepší je rozdrtit hřebíček v hmoždíři. Pokud ho budete mlít v elektrickém mlýnku, pozor, aby se příliš nezahřál, znehodnotily by se éterické látky hřebíčku,“ radí bylinkářka.

Hřebíček poupě a květ

Koření hřebíček jsou nerozvitá poupata hřebíčkovce

„Pokud by se vám povedlo sehnat semínka, sazeničku hřebíčku, mohli byste ho pěstovat jako pokojovou rostlinu, nebo ho mít v nějakém tropickém skleníku. Pochází se Sund, dále se rozšířil na Madagaskar, do Zanzibaru, do tropických oblastí,“ připomíná Štěpánka Janoutová, „hřebíček jako takový, to koření, jsou nerozvitá poupata hřebíčkovce. Sklízejí se v době, kdy ze zelené barvy přecházejí na karmínově červenou, těsně před rozkvětem.“

Poupata se usuší a následně třídí, mj. podle velikosti na malý a velký hřebíček. „V oblastech, kde se hřebíčkovec pěstuje, lidé zpracovávají i odkvetlé květy. Přezdívají jim matky a nakládají je třeba do cukru, dělají z nich marmelády,“ doplňuje pro zajímavost bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová ze Sedlecka na Rokycansku.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.