Sjezdovky, parkoviště, restaurace, obchod. Co mají tato čtyři místa v obci Strážné společného?

18. březen 2018 10:10

Všude pracují zaměstnanci obce. Proč? Obce v Královéhradeckém kraji často řeší problémy s obsazením obchodů, restaurací, ale i dalších služeb. Na malé vesnice se podle části starostů moc lidem nechce. Například ale Strážné provozuje už 28 let lyžařské vleky a parkoviště. Kromě toho si pod sebe vzala i obchod, který nikdo nechtěl a stejně to dopadlo i s restaurací. 

Kvůli turistickému ruchu, který je tu značný, a místním obyvatelům, je podle vedení Strážného důležité, aby tu byly základní služby.

Obec s 220 obyvateli má 38 zaměstnanců, včetně sezónních. Podle nezávislého starosty Tomáše Grégra je to hodně, ale jiná možnost prý nebyla. S podnikateli, kteří provozovali místní restauraci, nemělo Strážné dobré zkušenosti.

„Často se nám ti nájemci měnili. To byl samozřejmě ten hlavní důvod. Že jsme každý druhý rok vypisovali výberové řízení na nového nájemce," říká Tomáš Grégr.

Obecní úřad Strážné

Proto zastupitelé rozhodli, že restauraci začne obec provozovat sama. Sehnat zkušený personál trvalo dlouho a bylo to prý hodně náročné.

„Musel jsem tam trávit hodně času. Musel jsem omezit práci pro obec jako takovou a hodně jsem se tomu věnoval. Přes léto jsem tam dokonce točil pivo," vysvětluje Tomáš Grégr.

Do restaurace míří především turisté, ale i spousta místních si sem občas zajde na oběd nebo večeři, jako například pan Miroslav: „Fungovalo to předtím tak, jak to fungovalo. A nikomu se to moc nelíbilo. A dělalo to akorát ostudu. Teď ta hospoda funguje tak, jak by měla."

Malá obecní prodejna v Kohoutově na Trutnovsku

Podobná situace byla i s obchodem. Prodejna tu dřív fungovala, ale skončila. Obec v objetu, kde sídlí úřad vytvořila potřebné prostory a zaměstnala dvě ženy, které se o chod obchodu starají.

„Každý den je otevřeno od 7:00 do 17:00 hodin. Zájem je. Hlavně o pečivo a ty základní potraviny," říká prodavačka Vladislava Sochorová a dodává, že si nedokáže představit, že by lidé museli pro všechny potraviny jezdit jinam.

„Chceme, aby to tady bylo zachováno. Proto jsme si řekli, že to budeme provozovat. Když to nebude ztrátové a obec to nebude muset nějak zásadně dotovat ze svého," doplňuje starosta.

Obci s největší pravděpodobností přibude další aktivita a to provozování pobočky České pošty.

Spustit audio

Související