Silnou dřevorubeckou fazolačku s kouřovým nádechem, kterou budete chtít znovu a znovu, uvařil Anton Bielik

Milovníci sytých polévek si tuhle dřevorubeckou fazolačku nenechají ujít. „Je silná jako hrom, jako dynamit,“ říká její autor, Anton Bielik z Vikýřovic na Šumpersku. Vydatná polévka s hustou konzistencí, měkoučkým masem, lehkou pikantností paprikové klobásy a štychem česneku vás dostane.

Ingredience
  • 750 g uzených vepřových žeber z kotlety
  • 300–400 g velkých bílých fazolí
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 7 kuliček černého pepře
  • 2 lžičky soli
  • ½ sušené feferonky
  • 2 paprikové klobásy (cca 200 g)
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 stroužek česnek
  • ¾ lžíce octa
  •  
  • Na záklechtku:
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2,5 lžíce hladké mouky

Postup

Fazole dáme přes noc namočit. Slijeme vodu a propláchneme je.

Zalijeme je 2 litry vody a přidáme naporcovaná vepřová žebra, kuličky černého pepře a nového koření, kousek feferonky, bobkové listy a 1 lžičku soli. Necháme vařit hodinu a čtvrt pod pokličkou doměkka.

Potom vyndáme maso a necháme zchladnout. Obereme maso a krájíme na dvou až třícentimetrové kousky. Ze základu vybereme koření a vrátíme do něj obraná žebra.

Polévku přivedeme k varu a zahustíme ji záklechtkou. Mouku dobře rozmícháme v mléce, nalijeme do polévky a necháme 20 minut provařit.

Klobásy povaříme zhruba 15 minut ve vodě. Dáme je zchladit do lednice, poté je nakrájíme na půl kolečka a vložíme do polévky.

Na závěr přidáme utřený nebo propasírovaný stroužek česneku s 1 lžičkou soli. Po zchladnutí dochutíme octem.

Anton Bielik

Recept má po mamince a od té doby ho ještě vylepšil. Maminka z úsporných důvodů dávala do polévky méně surovin. Anton Bielik miluje papriky, takže do polévky volí klobásy jedině paprikové. Recept sám vaří už 40 let. Doma žije sám, ale v jídle se rozhodně neodbývá.

Před natáčením stihnul téměř všechnu práci na polévce udělat sám, a tak jsme museli zajet znovu k řezníkovi koupit vepřová žebra a uvařit polévku novou, abychom ji pro vás mohli při přípravě nafotit a zaznamenat na video.

Patrik Rozehnal a Anton Bielik