Sečení trávy na louce nebo zahradě je celkem běžná věc. Ve Vrchlabí se ale rozhodli posekat rybník

28. červen 2023 08:31

Plavce v přírodním koupališti Vejsplachy ve Vrchlabí na chvíli vystřídala sekačka na trávu. Rybník tady opakovaně zarůstá a volná vodní hladina se zmenšuje. Město proto už několik let trávu v rybníku seká a odváží pryč.

„Nic. Posíct, vyhrnout, naložit a odvézt.“ Vlastimil Altmann, který se strojem švédské výroby za víc než čtyři milióny korun rybník čistí, toho moc nenamluví - zato práce za ním zůstává viditelné dost a dost.

Čtěte také

Taková sekačka na rybník je podle Vlastimila Altmana v podstatě obyčejná loď, ale většina lidí asi zatím neviděla loď s pásy jako u tanku a s hydraulickým sečícím nástavcem.

Ve Vrchlabí si ji objednávají každý rok. Musí, říká ředitel společnosti Služby města Vrchlabí Jiří Prokopec. „Ty vodní rostliny by nám celý rybník zaplevelily. Proto se to musí sekat, aby to sloužilo jako přírodní koupání. Každoročně.“

Podobných strojů je v republice jen pár, jsou drahé, jejich údržba není jednoduchá a třeba pásy, které slouží k pohybu po souši a k pohonu ve vodě, rychle odcházejí. I proto je takové sečení rybníka docela drahé, krčí rameny Jiří Prokopec. „To nebude pětikoruna. Je to něco málo přes 100 tisíc korun. Jedno sečení.“

Tady u kempu ve Vrchlabí bývá podobný stroj k vidění pravidelně, jednou ročně - i když by to v některých letech možná chtělo i dvakrát. Město zatím nepřemýšlí o tom, že by z přírodního koupaliště znovu udělalo v uvozovkách "jen" běžný rybník - a to ani poté, co pár desítek metrů odtud vyrostlo nové aquacentrum za téměř 200 miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související