Šarm není jen charisma. Je to kouzlo osobnosti, které buď člověk má nebo nemá

23. březen 2018

Tak se to zase rychle blíží. Galavečer, na kterém Český rozhlas vyhlásí šarmantní osobnost roku. Ve studiu vítám Ladu Klokočníkovou, vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové. A také moderátorku populárního magazínu o životním stylu Šarm. 

Lado, ty jsi vlastně s tím šarmem do našich domovů před lety přišla. Kolik už je to let?
Teď nevím Jakube, jestli myslíš jen magazín o životním stylu Šarm nebo anketu Šarmantní osobnost. Tam to máme jisté. Šarmantní osobnost roku slaví letos už svůj 22. ročník. A Šarm vznikl v roce 1995. Je to už hodně let zpátky.

Jakub Schmidt a Lada Klokočníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je druhá polovina března, takže jdeme do finále. Posluchači ještě mohou hlasovat, všechno se chystá a připravuje na galavečer 18. dubna.
18. dubna, je to za dveřmi. My jsme si nedávno říkali, je to dobré, za půl roku. A najednou už bude duben. Střídají se tady teď všichni naši partneři. Floristická škola, teď tedy Střední škola vizuální tvorby, která připravuje květiny a výzdobu. Připravuje se scéna, připravuje se program. S moderátorem Mirkem Vaňurou také ladíme, o čem bychom chtěli mluvit. Ale to samozřejmě dnes ještě neprozradím. Ale co mohu říci, že budeme mít novinku a to bude stolová úprava. V královéhradeckém kongresovém centru Aldis.

Takže jako na plese?
Jako na plese. Ale bude to pouze v přízemí. Kdo má rád klasiku v řadách, tak balkony zůstaly tak jak vždy. Ale dole jsme si řekli, že uděláme takovou příjemnou záležitost. Nechali jsme se inspirovat některými programy, které se nám líbily. Věřím, že to bude příjemné, bude to taková kavárnička.

Simona Stašová je Šarmantní osobností roku 2016

Tak na to se moc těším. A co hosté? Také hudební program musíme zmínit. Protože například Rozhlasový big band už je tradicí našeho vyhlašování a vždy atmosféru pozvedne někam do výšin.
Rozhlas letos slaví pětadevadesátiny. Tak jsme si řekli, kdo jiný by měl vystoupit, než Rozhlasový big band Gustala Broma s dirigentem Vlado Valovičem. Máme velmi hezké vztahy, teď jsme se viděli například na Prix Bohemia Radio, kde také hráje jako hlavní host večera se sólisty. My jsme oslovili zpěváky Dashu a Davida Deyla. Oba kývli a velmi se těšíme, že i tentokrát to budou krásné písničky, které během večera zazpívají.

Čtěte takéŠarmantní osobnost roku - anketa Českého rozhlasu

David Deyl je vlastně také mezi nominovanými. A v internetovém hlasování  dokonce vede. Má v tuto chvíli 46 procent hlasů.
Ano. A možná se budeš divit, ale chodí mu i emailové hlasy. Přinesla jsem ti je ukázat. Když se podíváš, tak je toho tady hodně. Jiří Suchý, Jiří Suchý, David Deyl, David Deyl, Viktor Preiss.

To je jen za dnešek?
To není vše. To je jen to, co jsem teď vzala z pošty. Protože ještě chodí esemesky. Produkční Dita Prokešová už má takové velké koše, kam tiskneme a dáváme všechny hlasy, aby ani jeden hlas nezapadl.

šarmantní osobnost roku 2015

Musíme také říct, že internetové hlasování není ten konečný výsledek. Ten je pak většinou úplně jiný. Posluchači mohou hlasovat nejen na internetu, ale také pomocí e-mailu, esemesek, ale i poštou. A ty máš dopisy nejraději. Když přijde rukou psaný dopis.
Protože když přijde dopis, tak tam není jen "navrhuji Viktora Preisse", ale tam se posluchači rozepíší o tom proč a jak poslouchají rozhlas, že nás mají rádi. To se hezky čte. Dopisy mám asi nejraději, protože jsou hodně srdečné. V SMS zprávě jsou lidé donuceni napsat jen krátce koho navrhují. E-maily, ty už jsou o trošičku lepší. A naše internetové hlasování, cena internetu, to je anonymní hlasování. Tam nemohou posluchači nic vyhrát. Jako naopak při té e-mailové a psané korespondenci nebo SMS zprávách.

Posluchači mohou do dokonce března posílat své hlasy. Všechna ta jména nominovaných zní - Jiří Bartoška, Zlata Adamovská, Viktor Preiss, Gabriela Koukalová, Jan Čenský, Ladislav Špaček, Jitka Molavcová, Jiří Suchý, Halina Pavlovská a David Deyl.
Ano. Já jsem devět už představila v magazínu Šarm. Teď naposledy to byl Viktor Preiss, se kterým se moc hezky povídalo. Mohli bychom povídat dlouze, ale já na to tam mám jen několik minut. Teď by to měl být jako poslední Jiří Bartoška. A potom začneme představovat i ty, kteří byli nominováni, ale do finálové desítky se nedostali. A tam jsou třeba i lidé z našeho blízkého okolí, například paní Věra Hunková, která chodí do naší radiokavárny a kterou navrhla paní Mirka, jako šarmantní účastnici. I tohle uslyšíte v Šarmu.

18. ročník rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku

Já se moc těším na galavečer 18. dubna, to bude středa. Už víš, jaké budeš mít šaty?
Nevím. To je vždy velké dobrodružství. Bylo několik variant. Sešla jsem se s módní návrhářkou Jitkou Šedovou, každá máme nějaký ten návrh, jak by to mohlo vypadat. Šaty se budou šít zase na poslední chvíli.

Můžeme připomenout i ceny, které mohou posluchači za svůj hlas vyhrát. Protože je tam i televizor, to je hlavní cena.
Ano, televizor, notebook, telefon. A je tam také dárkový poukaz pro ženy v hodnotě 15 tisíc korun. Ale vlastně ten může být klidně i pro muže. Protože to je zkrášlení pleti, různá takzvaná estetická medicína od doktorky Zuzany Polákové. Potom tam máme velký kosmetický balík od salonu Libotovská. Těch hlavních cen je celkem 10 a můžete je vyhrát samozřejmě i vy.

Vyhlášení Šarmantní osobnosti roku 2010

Pojďme ještě trošku zavzpomínat, jak to všechno začalo. Byl to pouze takový krátkodobý nápad, jestli si dobře vzpomínám.
Ano. To bylo tak. Tenkrát ještě ve studiu ve Vrchlického ulici byl módní guru Ivan Hofman z Chrudimi. A on položil otázku: "Co je to šarm? Kdo je šarmantní? Napište nám posluchači, o kom si myslíte, že je šarmantní osobnost." A snesla se na nás lavina odpovědí. Tak jsme si říkali, že to je fajn, protože se tam začala opakovat různá jména. Z týdenní ankety jsme udělali měsíční, protáhli jsme to a potom jsme si řekli, tenkrát ještě ředitel Petr Haš, proč to neudělat celoročně. Byla to regionální anketa. A když jsme s tím přijeli do Prahy, tak se jim to líbilo. A najednou je z toho celostátní anketa. A je v tom s námi takzvaně i Český rozhlas Dvojka.

Historicky první šarmantní osobností byl v roce 1996 zvolen posluchači Marek Eben. Lada se i po těch letech usmívá.
Ano, to bylo nádherné setkání. Já na to asi vzpomínám úplně nejraději ze všech těch dosavadních 21 ročníků. I když i ty byly pěkné. Ale Marek Eben byl zkrátka jedinečný. A on se po letech svěřil, když jsme spolu mluvili, a říkal mi: "Lado, už bych měl někdy zase přijet." Tak uvidíme, jestli to třeba nevyjde letos. Říkal: " Víte, že to byla má vůbec první cena, kterou jsem dostal?" Já jsem se svými kolegy pyšná, že jsme byli tenkrát první. Pak přišly TýTý a další ocenění. A najednou se Marek rozzářil a byl všude.

17. ročník rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku - Lada Klokočníková a Jan Petránek

Já vzpomínám i na další ročníky. Karel Gott byl úžasný.
Ano, to bylo v Klicperově divadle. Ten si to tam také trochu sám odrežíroval a užil. On je perfekcionista. Takže když přijel, chtěl hned vědět, jak to bude. Jestli je to tiptop. A pak se setkal s Mirkem Vaňurou. Zatím co já jsem šla navlékat šaty, tak oni si zašli na nějakou palačinku a začali si povídat o druhé světové válce. Mirka to tehdy zajímalo, Karla Gotta to zajímalo. A tak se pak krásně uvolnil a říkal, že je to báječné. A ten večer dopadl krásně. Karel Gott se bavil.

V zákulisí je vždy báječná atmosféra. Škoda, že posluchači, kteří sledují to dění na pódiu, nemohou nahlédnout do zákulisí.
Já jsem říkala, že by nebylo špatné dát mikrofony i tam. Že by se to lidem určitě líbilo. A ráda bych poděkovala všem kolegům. Jakube, sám to můžeš potvrdit. Protože to máme udělané tak, že kolegové dělají osobnostem společnost celý večer. Takže například Jakub Schmidt je tam se Simonou Stašovou a stráví s ní celý večer. Před představením, po představení. A je tam skutečně nádherná atmosféra. Protože chceme, aby se ta rodinná nálada, která je v zákulisí, přenesla na pódium. Jestli se nám to daří nebo ne, to už musí posoudit posluchači.

ŠARMANTNÍ OSOBNOST ROKU 2008 - slavnostní večer

Když se dobře baví zákulisí, tak se pak dobře baví i pódium. Lado. zjistila jsi za ty roky, co je to šarm?
Mně se na to ptal Viktor Preiss minulý týden. A zaskočil mě tím. Protože já jsem mu tu otázku samozřejmě chtěla položit. Tak jsme se smáli, každý na druhé straně telefonu. Já jsem mu říkala, že to s kolegy stále hledáme. Ale ať se podívá na těch 21 šarmantních jmen, to že mluví za vše. On totiž Viktor Preiss tvrdí, že šarm není jen charisma, ale je to ještě něco jiného. Je to kouzlo osobnosti, které buď člověk má nebo nemá. A uvidíme u těch, kteří budou na pódiu, jestli podle vás to kouzlo osobnosti mít budou.

Středa 18. dubna 2018 Galavečer šarmantních osobností v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Rozhlasový big band s Vlado Valovičem, Simona Stašová, loňská vítězka. Přijede David Deyl. Minulý rok přijela Marie Rottrová. Letos přijede Hana Maciuchová, můžeme to říct?
Slíbila to. Protože loni zůstala v dopravní zácpě. A když jsme spolu mluvili, tak říkala, já letos musím přijet. Opravdu. Už mám napsáno 18. dubna. Tak doufejme, že bude vše v pořádku, silnice budou průjezdné a paní Hana Maciuchová, mimochodem vítězka ankety z roku 2008, přijede.

Lada Klokočníková

Hlasování trvá do konce března. 10 krásných cen na vás čeká v naší anketě. Já moc děkuji Ladě Klokočníkové, že nám to vše přišla připomenout.
Já také děkuji za pozvání a budu se těšit, že se sejdeme 18. dubna v královéhradeckém Aldisu.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související