Sametová Návštěva v Jičíně. Vzpomínky čtveřice pamětníků, kteří pomáhali šířit myšlenky studentů

24. listopad 2019

Jaké byly revoluční chvíle v listopadu a v prosinci roku 1989 v bývalém okrese Jičín, na to se pokusí odpovědět regionální Sametová Návštěva. Pořad se čtyřmi pamětníky, kteří se různým způsobem podíleli na šíření myšlenek studentů a dalších lidí z pražského revolučního centra a na založení místních Občanských fór připravila Vlaďka Wildová.

Uslyšíte v něm Lucii Šolcovou, jičínskou učitelku, která v roce 1989 právě dokončila Pedagogickou fakultu UK v Praze, Petra Kuříka, který po 17. listopadu 1989 pomáhal novopackým studentům a v roce 1990 se stal prvním porevolučním starostou v Nové Pace zvoleným za OF.

Čtěte také

Na Valdštejnově náměstí v Jičíně u kašny s Amfitrité se potkáte s tehdejším čerstvě dostudovaným učitelem Petrem Mohrem, který zároveň patřil k Tvůrčí divadelní skupině Baret S v Jičíně a mimo jiné se podílel na založení jičínského Občanského fóra.

Hořické listopadové a prosincové události roku 1989 připomene herec Klicperova divadla v Hradci Králové Filip Richtermoc, který v revoluční sametové době studoval na Gymnáziu v Hořicích, byl účastníkem průvodu 17. listopadu v Praze a autentické zážitky a euforii předával dalším hořickým studentům a kamarádům. Založili společně stávkový výbor a uspořádali průvod městem do Smetanových sadů, podíleli se i na přípravě generální stávky v Hořicích.

Učitel Petr Mohr z Jičína v listopadu 1989 z obrubníku této kašny vyzýval občany k podpisu prvních archů o ustanovení OF v Jičíně
Spustit audio

Související