Vzpomínkový happening zakončil v Hradci Králové oslavy 30. výročí pádu komunistického režimu

18. listopad 2019 08:42

Happening s pamětníky i odhalení papírové zdi z krabic na Ulrichově náměstí v Hradci Králové. To bylo završení připomínek 30. výročí pádu totality v Československu, které společně připravili Muzeum východních Čech, Univerzita Hradec Králové a Centrum uměleckých aktivit Impuls. Na Ulrichově náměstí se včera odpoledne sešlo několik stovek lidí. Byla u toho i reportérka Lucie Peterková.

„Papírová zeď, kterou jsme postavili, je proti blbé náladě, proti rozdmýchávání nenávistných nálad v české společnosti. Tomu jsme chtěli naší zdí říct jasné NE," vysvětlil ideu stavby papírové zdi v úvodu vzpomínkového happeningu na Ulrichově náměstí mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Rektor univerzity Kamil Kuča pak připomněl i další akce k oslavám 30. výročí a poděkoval právě studentům, kteří v dějinách Českého státu hráli významnou roli.
„Studenti jsou katalyzátorem demokracie. Bez studentů by listopadové události roku 1989 nezačaly. Ale nebyli to jen studenti, ale i dělníci, normální pracující lidé, kteří se potom ke studentům přidali."

Čtěte také

Happeningu se zúčastnili také pamětníci a přímí účastníci listopadových událostí ve městě, fotograf Miloš Hofman, Jindřich Vedlich, nebo autor myšlenky stavby původní papírové zdi na tehdejším Gottwaldově náměstí Jan Jeřábek.
„Samozřejmě máme pocit uspokojení, že si na to někdo vzpomněl. Tenkrát to bylo trošičku větší, ale i dnes je to pěkné. A jsem rád, že se takového něco vůbec podařilo uskutečnit."

Zahráli také bývalí žáci někdejšího disidentského hudebníka a pedagoga ZUŠ v Kostelci nad Orlicí Václava Klecandra, kapela Quadriga, zazněly autentické nahrávky a reportáže Československého rozhlasu. A došlo i na underground.

Happening s pamětníky i odhalení papírové zdi z krabic na Ulrichově náměstí v Hradci Králové

„Pro mne se vůbec nic nezměnilo. Protože pro mne byl vždy underground duchovním společenstvím lidí a to pořád trvá," říká kapelník východočeské skupiny Bílé světlo Pavel Zeman, která celý happening a připomínku událostí roku 1989 zakončila.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související