Safari Park Dvůr Králové se chlubí dalším odchovem nosorožce černého. Je to už 46. mládě

19. leden 2019 09:04

Matkou pětitýdenního mláděte se bez problémů stala samice Maisha. Na svět přivedla už třetího potomka. Vážil úctyhodných 41 kg a ve „zvířecím rodokmenu“ má pořadové čísto 46. Zatím ho na každém kroku provází matka. Nejen v zimovišti, ale i ve volném výběhu.

A že se jeho úplně první pobyt pod širým nebem neobešel bez lidské pomoci, potvrdil zoolog Jiří Hrubý reportérce Daně Voňkové.

Nosorožec dvourohý neboli černý je menším ze dvou druhů afrických nosorožců.

Největší přesun nosorožců z Evropy do Afriky zorganizuje v roce 2019 Safari Park Dvůr Králové

Manny v roce 2018 - Safari Park Dvůr Králové

Tři nosorožci ze Safari Parku Dvůr Králové a dva nosorožci černí z dalších evropských zahrad se příští rok vydají na cestu do národního parku Akagera ve Rwandě. Jedná se o dosud největší převoz nosorožců z Evropy do Afriky. Všechna zvířata se budou na cestu připravovat ve Dvoře Králové.

Je to samotářské, plaché a ostražité zvíře. Možná proto, že trpí krátkozrakostí. Oproti tomu má dobrý sluch i čich. Ve volné přírodě se pase hlavně za šera a v noci, přes den se nejraději válí v bahně a odpočívá. Matka a mládě tvoří nerozlučnou dvojici, matka svého potomka všude vodí s sebou.

Samice rodí po dvou až pěti letech. Tele má při narození zhruba 40 kg a po několika týdnech je schopno přijímat pevnou stravu. Po dvou lech je odstaveno, další rok trvá než se stane nezávislé.

Nosorožec dvourohý neboli černý je kriticky ohroženým druhem

Safari Park Dvůr Králové se chlubí dalším odchovem nosorožce černého

Dříve obýval nosorožec černý celou subsaharskou Afriku. Bohužel jejo stavy zmenšují lovci, které zajímají výhradně nosorožčí rohy. Z nich se vyrábí ozdobné dýky a prášek z rohů zase bezdůvodně využívá v asijských zemích tradiční medicína. Některé zdroje uvádějí, že 90 procent dospělých nosorožců zabijí pytláci právě kvůli rohům.

Chov nosorožců je v zoologických zahradách poměrně složitý. Tato zvířata se dají spojit pouze jako mláďata, nebo v době říje, proto je potřeba, aby zoo měla více výběhů.

V Česku je úspěšně rozmnožuje Safari Park Dvůr Králové, odchoval už 46 mláďat! Tím se řadí mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců na světě.

Safari Park Dvůr Králové se chlubí dalším odchovem nosorožce černého
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související