Rozvolnění koronavirových opatření přivedlo po delší době i zákazníky do nově otvíraných obchodů

10. květen 2021

Po několika měsících se dnes mohli vrátit zákazníci i do zbývajících obchodů, kterých se nedotkly předchozí vlny rozvolňování protikoronavirových opatření. Otevřít mohou všichni maloobchodní prodejci. Reportér Tomáš Lörincz zjišťoval situaci v obchodním centru Futurum v Hradci Králové.

Čtěte také

Tak zatím možnost nakoupit využily spíše jednotky lidí. Jednat je ještě brzy a také je všední den, takže většina potencionálních zákazníků je přes den v zaměstnání. I proto v obchodech očekávají hlavní zájem zejména o víkendu, kdy by do Hradce Králové mohli přijet zákazníci i z bližšího či vzdálenějšího okolí.

Ti, kteří dnes už přišli, tak jdou obvykle cíleně nakoupit přímo něco, co nutně potřebují. Ale dvě slečny mi tu na rovinu řekly, že jim to hrabání v hadýrkách už tak chybělo, že si kvůli tomu dnes vzaly dovolenou a chtějí nakupovat celý den.

Byli obchodníci dobře na zákazníky připraveni?

Většinou ano, tedy nikdo neřekl, že by připravený nebyl. Příprava spočívala především v tom, že bylo nutné navézt aktuální zboží. Například obchody s oblečením musely do centrálních skladů odeslat zpátky věci, které by si po zimě teď už nikdo nekoupil.

Čtěte také

Další obchodníci potom chystají na zboží, které neprodali, až padesátiprocentní slevy, to se týká například hodinek.

Jednodušší to s přípravou na dnešní otevření měly obchody, které fungovaly aspoň v režimu výdejních okének nebo kde mohlo být otevřené dětské oddělení. Tam odpadla potřeba důkladného úklidu po několikaměsíční nečinnosti.

Ale obchodníkům, kteří opravdu museli mít striktně zavřeno, trvalo třeba i dva dny, než svoji prodejnu opět připravili k dispozici nakupujícím.

Co ještě dalšího vedle maloobchodu se dnes otevírá?

Končí například omezení sortimentu pro trhy a tržnice, otevřít může také většina služeb, které zatím měly zavřeno.

Čtěte také

Dál naopak zůstanou zavřené restaurace, které mohou fungovat jen v režimu výdejních okének, mimo provoz budou hotely a další ubytovací zařízení, herny, kasína, vnitřní sportoviště s výjimkami pro organizovaný sport nebo vnitřní bazény a wellness centra.

A snad ještě dodejme k otevření maloobchodů, že nadále platí povinnost obchodníků pouštět dovnitř jen jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních a samozřejmě s rouškou nebo s respirátorem.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka