Uvolňují se další epidemická opatření proti šíření koronaviru. Rozvolnění potěšilo také sportovce

10. květen 2021 09:02

Dnes se uvolňují další epidemická opatření proti šíření koronaviru. Rozvolnění se dotklo i organizovaného amatérského sportu pro děti a mládež do 18 let. Společně totiž může ve venkovních prostorech trénovat 30 sportovců, uvnitř se pak mohou sejít dva. 

Na tréninku FBC Hradec Králové se sešla zhruba dvacítka sportovců.

Čtěte také

„Chlapi, pojďte sem, začínáme. Vítám vás na dnešním tréninku," zdraví své svěřence florbalový trenér Vít Heger.

A dodává, že možnost 30 osob na venkovních trénincích se jeho kategorie starších žáků úplně netýká.
„Protože současně působí v klubu 45 žáků. To znamená, že máme poměrně velkou základnu. Takže to budeme mít rozdělené na dvě skupiny jako doposud."

Florbal je kolektivní sport, proto situaci neřeší ani možnost dvou osob uvnitř. Jelikož při tréninku v hale je potřeba optimálně nejméně 22 hráčů.
„Kluci musí trénovat venku, kde ale není vůbec žádné florbalové zázemí. To znamená, že se ten sport nedá moc nějakým způsobem trénovat. Tyto venkovní tréninky nemají s florbalem prakticky vůbec nic společného."

Máte rádi florbal?

Tělocvična chybí i samotným florbalistům, což dokazují slova hráče starších žáků Andreje Jandy.
„Venku to nejde trénovat na hokejce. A nic jiného tady nejde dělat, než trénovat fyzičku a různé hry. Tělocvična mi chybí, tohle je něco úplně jiného."

Změnu 30 osob venku při trénincích naopak vítá šéftrenér mládeže hradeckých lvic Jan Uhlíř. I tak ale doplňuje, že pro basketbal je také základem hala a ta jim teď chybí.

Čtěte také

Děti do 13 let totiž hrají na snížené koše a ty na venkovních hřištích většinou nejsou.
„Je to pro ně obtížné technicky i silově, ale nedá se nic dělat. Jsme rádi, že je už možné aspoň něco. My ty univerzální koše máme uvnitř, na halách. Venku by se musely nasazovat. K tomu jsou zapotřebí štafle a před každým tréninkem to měnit, je to strašně složité."

Zároveň dodává, že basketbalistky nemohou trénovat na svém mateřském venkovním sportovišti.
„Protože je zapotřebí, aby se tam prostřídalo co nejvíc lidí. Což je třeba u nás v jednotě TJ Sokol Hradec Králové docela problém. Při členské základně 1 500 sportovců máme jen jedno venkovní atletické hřiště. Takže se nemůžeme vejít."

Doplňuje také, že jednotlivé skupiny trénují různě po hradeckých parcích či sadech.

Spustit audio

Související