Roste počet lidí závislých na démonu alkoholu, podle odborníků to je také dopad současné pandemie

18. únor 2022 08:11

Podle některých poraden pro závislosti přibývá lidí, kteří vyhledávají pomoc při problému s pitím alkoholu, ale i dalšími závislostmi. Například v léčebně návykových nemocí v Nechanicích mají v tuto chvíli zcela plno. Delší čekací lhůty pro sjednání konzultací potvrzuje i poradna Laxus v Hradci Králové.

Podle odborníků přístup k pití alkoholu v poslední době změnila i pandemie covidu-19.

Čtěte také

„Já jsem se sem propil za poctivých 30 let,“ říká Radek. Podle svých slov dokázal po celou dobu v práci i osobním životě běžně fungovat.

Definitivní ranou pro něj prý byla pandemie covidu-19. „Stalo se to, že člověk přijde o své svobody, že v podstatě nezná svoji budoucnost a nastoupí nuda a beznaděj, jakoby východisko s tím něco dělat a hledá nějaký útěk. Měl jsem daleko víc volného času a nevěděl jsem, co s ním. A nedokázal jsem ho jinak ventilovat než pitím.

Během pandemie se jeho spotřeba dostala na jeden litr tvrdého alkoholu denně. Zásadní zdravotní následek pití přišel loni před Vánocemi. „V podstatě jsem prodělal dvě deliria a tam už opravdu jde o život. Takže to si každý rozmyslí.

Čtěte také

Teď se pan Radek dostal do léčebny návykových nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové v Nechanicích. Takové štěstí ale nemají všichni - v tuto chvíli je čekací pořadník v řádu měsíců.

„Covid na jedné straně vyprázdnil hospody a narušil tyto stereotypy konzumace, na druhou stranu vytvořil hodně času a prostoru a prázdnoty, která začala být zaplňována více či méně alkoholem, vysvětluje lékař Petr Hrubeš z léčebny návykových nemocí v Nechanicích.

Podle něj příběh pana Radka zdaleka není jediný. „Myslím si, že ten, kdo závislý byl, tak tomu pro závislost vznikly příhodné podmínky, protože se vše zkomplikovalo, přibylo stresu, přibylo nejistoty. A to jsou atributy, které alkoholismu prospívají, protože alkohol je látka, která snižuje úzkost, zklidňuje a uvolňuje.

Čtěte také

Podle Petra Hrubeše příhodné podmínky pro alkoholismus vznikly i lidem, kteří do té doby závislí nebyli, a celý proces, kdy se člověk stává závislým, se zrychlil. „Doba jistě takových argumentů poskytla více, než je obvyklé - musel jsem zůstat doma v práci, nudil jsem se, obával jsem se, kdy to udeří v mém okolí, byl jsem zaplaven dezinformacemi, které úzkost ještě zvýšily.

S nárůstem lidí, kteří by chtěli nezávaznou konzultaci se podle adiktologa Jiřího Staníčka potýká i poradna Laxus v Hradci Králové. „Vznikaly pořadníky. Čekací doba na první konzultaci od chvíle, kdy člověk zvedne telefon a někam zavolá, do doby, než se uskuteční osobní setkání, se výrazně prodloužila. Standard u nás je, že je to kolem jednoho týdne, dostávali jsme se ale do období, kdy čekací doba byla dva až tři měsíce.

Podmínkou přijetí do léčebny návykových nemocí je, že člověk musí nastoupit střízlivý. Takový člověk pak může léčbu absolvovat čistě dobrovolně a může i kdykoliv léčbu ukončit. Cílem je pak úplná abstinence.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související